Megcsúfolták a magyar emlékművet

Székely Gergely
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vereckei magyar honfoglalási emlékmű ismételt megcsúfolásával tette emlékezetessé Ukrajna függetlensége 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségét a szélsőjobboldali Szvoboda Összukrajna Egyesülés. Az ultranacionalista tömörülés tagjai ugyanis a háromágú szigonyt formázó ukrán címernek az emlékmű csúcsán való elhelyezésével koronázták meg ünnepüket, közölte tegnap a Zakarpattya Online tudósítója. Az ünnepséget egyébként a teljes érdektelenség kísérte, hiszen azon néhány ifjú
hazafin és egy pravoszláv papon kívül senki más nem vett részt.
A szervezők mindezt annak tudják be – állítja a hírportál –, hogy a jelenlegi hatalomnak nincs sem ideje, sem akarata, hogy elejét vegye a különböző vandál cselekedeteknek, az állami szimbólumok meggyalázásának, hozzáfűzve: nincs messze az az idő, amikor Ukrajnában végre egy olyan ukrán érzelmű hatalom lesz, amely megfelelő módon értékeli majd az ilyen megnyilvánulásokat. Ezzel összefüggésben ugyanis arra emlékeztetnek, hogy két éve a hazafias erők egyszer már elhelyezték az emlékmű tetején az ukrán címert, de akkor azt tíz nap múlva ismeretlenek egyszerűen megsemmisítették.
A Szvoboda tagjai legutóbb ez év tavaszán rongálták meg a honfoglalási emlékművet, amikor is a tömörülés kárpátaljai szervezetének három vezető tisztségviselője elhasznált autógumikkal rakta körbe az emlékművet és meggyújtotta. A tettesek ellen bűnvádi eljárást indítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.