Megdőltek a melegrekordok

A kánikula miatt tegnap az egész országra kiterjesztették a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést, miközben megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is. A tartós hőség miatt 20-25 százalékkal nőtt a rosszullétek száma.

Győr Ágnes
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbb a budapesti, majd az országos napi melegrekord is megdőlt tegnap; Bugacon 39,1 Celsius-fokot mértek, ami egytized fokkal magasabb, mint a korábbi, 2007-es túrkevei rekordhőmérséklet – közölte Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. A budapesti napi melegrekord kora délután dőlt meg Újpesten, ahol 36,6 Celsius-fokot mértek, többet, mint korábban bármelyik évben augusztus 24-én. Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, a korábbi rekordot 1918-ban rögzítették, amikor a hőmérők higanyszála 34,3 Celsius-fokig kúszott fel.
A tartós hőség miatt tegnap óta az egész országban a legmagasabb, azaz piros szintű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma már 34–39 fokra is lehet számítani helyenként. A meleg miatt Nagykanizsán ma és pénteken a város két pontján osztanak vizet. Az önkormányzat és a vöröskereszt városi szervezete által létrehozott „hűsítőpontokon” – amelyek a polgármesteri hivatal Erzsébet téri és Eötvös téri épülete előtt találhatók – az arra járók reggel kilenc órától olthatják szomjukat. A rendkívüli meleg miatt párásítókaput állított fel tegnap délelőtt a debreceni önkormányzat a város főterén, és megkezdte a forgalmasabb utak locsolását. Megnyitották továbbá a Kölcsey Központ és az új városháza légkondicionált alsó szintjeit azok előtt, akik hűsölni akarnak. Pécsen szintén permetkapuval, vízosztással, az utak, terek folyamatos locsolásával, valamint a szökőkutak üzemidejének hoszszabbításával próbálják elviselhetővé tenni a hőséget. A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. bejelentette, hogy hulladékszállítást végző munkatársai vitaminokat kapnak, és a szokásosnál korábban kezdhetik a munkát a kánikulai napokon. A rendkívüli melegben több állatkertben, így a Fővárosi Állat- és Növénykertben is locsolással igyekeznek elviselhetőbbé tenni a gondozók az állatok számára a forróságot.
– A hőség miatt tegnap 20-25 százalékkal nőtt az országban a rosszullétek száma – mondta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Kifejtette, egy átlagos napon Budapesten 350-400-szor riasztják a szakembereket, a meleg miatt azonban az esetek száma tegnap 500 körül volt.
A hőmérséklet csúcsértéke a meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint még pénteken is 39 fok körül várható. A hétvégén azonban gyenge hidegfront érkezik, ami nagyjából 3-4 fokos enyhülést hoz. Szombaton is 30 fok feletti maximumok várhatók.

Kiváló a Balaton vize. Mennyiségileg és minőségileg is kiváló a Balaton vize. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a regionális környezetvédelmi felügyelőség munkatársai a hét elején vett vízminta alapján a Keszthelyi-medence vizét jónak, a siófokiét kiválónak találták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.