Meggyilkoltak két újságírónőt

Meztelenül, hátrakötött végtagokkal találtak rá két mexikói újságíróra a főváros egyik parkjában. Mindkét nőt megfojtották, a gyilkosság indítéka nem ismert. Az egyik áldozat korábban a Contralinea magazin szerkesztőjeként korrupciós ügyekkel foglalkozott. Mexikóban tavaly kilenc újságírót gyilkoltak meg.

MN-összeállítás
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két mexikói újságírónő meztelen holttestére bukkantak tegnap Mexikóváros egyik parkjában, mindkettőjüket meggyilkolták az ismeretlen tettesek – írta a Reuters. A nyomozók megállapítása szerint kezüket és lábukat összekötözték, majd megfojtották őket. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.
Mindkét nő negyvennyolc éves volt. Az egyik áldozat, Marcela Yorce a Contralinea című hetilap alapítója és egyik vezető szerkesztője volt, és figyelemre méltó, hogy a magazin behatóan foglalkozott korrupciós ügyekkel. Barátnője, Racio González Tapaga szabadúszóként tevékenykedett, korábban egy televíziós csatorna riportereként dolgozott. Az utolsó hír az volt róluk, hogy a gyilkosság napjának délelőttjén kávézni indultak. A Reforma helyi napilap cikke szerint Gonzalez épp jelentősebb pénzösszeget vett fel a bankból aznap, ezért elképzelhető, hogy a két nő rablás áldozata lett.
Az amerikai földrészen Mexikóban leselkedik a legtöbb veszély az újságírókra: 2000 óta a sajtó hetvenkét munkatársát gyilkolták meg a nemzeti emberi jogi bizottság adatai szerint – írta a távirati iroda. Mexikóban tavaly kilenc újságírót öltek meg, további négyet pedig eltűntként tartanak nyilván. A bejelentett, újságírók elleni erőszakcselekmények száma tíz év alatt elérte a 608-at, s a bizottság szerint elsősorban a szervezett bűnözői csoportok a felelősek a megfélemlítő akciókért.
Világszerte ötvenhét újságírót öltek meg 2010-ben, az előző évben hetvenhat, 2008-ban pedig negyvenkét médiamunkás erőszakos halálát regisztrálták. Tavaly Pakisztánban tizenegy újságíróval végeztek, a második legtöbb újságíró-gyilkosságot Mexikóban követték el, ahol a sajtó kilenc munkatársát érte halálos támadás. Az elmúlt tizenhat év adatai alapján 2007 volt a legfeketébb esztendő, akkor több mint nyolcvan újságíró esett áldozatul az erőszaknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.