Megnyitják Szász Endre kastélyát

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként Várda, az ötszáz lelkes Kaposvár közeli falu lakóit hívta meg kastélylátogatásra Szászné Hajdú Katalin, a 2003-ban elhunyt Munkácsy-díjas festő özvegye, de mától – előzetes bejelentés után – bárki felkeresheti a Somssich–Matolay család egykori kúriáját, amit Szász Endre Amerikából hazatérve 1980-ban felújíttatott.
Mint ismeretes, hosszú jogi procedúra után lett a Szász-hagyaték kezelője az egykori porcelánfestőből festőművésszé lett Hajdú Katalin, aki a jövőben maga fogadja majd a vendégeit, és tárlatvezetőként mutatja be a mindmáig népszerű festő, grafikus, kristály-, porcelán-, textil- és bútortervező műveit.
Két részből áll a kiállítás, az egyik Szász Endrét, az embert és a művészt mutatja be elsősorban az utolsó húsz évben készült munkái alapján, a másik részben az antik bútorokat, szőnyegeket, vázákat tekinthet meg a látogató – tudtuk meg Szászné Hajdú Katalintól.
Képzőművészeti zarándokhellyé vált Várda, a bezárt postahivatal tízmillió forintos felújítása után kialakított három kiállítóterem után most a már megnyitott Szász-kastéllyal is büszkélkedhet az apró somogyi falu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.