Megszűnik az önálló Köztársasági Őrezred

Jövőre megszűnik a Köztársasági Őrezred, amelyet sajtóhírek szerint beolvasztanak a Készenléti Rendőrségbe. A Hvg.hu információi szerint az átszervezés érzékenyen érinti majd az itt szolgáló rendőrök fizetését.

Munkatársunktól
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb átszervezés előtt áll a rendőrség: január 1-jével a közel 1200 fős Köztársasági Őrezredet beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe. A Hvg.hu-n megjelent összeállítás szerint eldőlt, hogy az Országgyűlés elnökének, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, valamint a hazánkba látogató külföldi állami vezetőknek a védelmét is ellátó szervezet megszűnik, és ezzel a rendőrség hosszabb távon költségeket takaríthat meg. Mint írták, az átszervezés a logisztikai és költöztetési nehézségeken túl felvetette az őrezrednél szolgáló rendőrök fizetésének csökkenését is, ugyanis az őrezred az Országos Rendőr-főkapitányság önálló gazdálkodású, központi költségvetési szerve, míg a Készenléti Rendőrség területi szerv, és a Rendészeti Főigazgatóság alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy a központi állomány javára jelentős különbség van a két szervezet dolgozóinak fizetése között, ám ha a területi szervhez kerülnek, kevesebb bérrel számolhatnak. Ennek hatására többen dönthetnek úgy, hogy nyugdíjba mennek, és a távozók kifizetése, illetve az átszervezés teljes költsége a lapnak nyilatkozók szerint milliárdokra rúghat.
A minisztérium illetékese érdeklődésünkre nem cáfolta, hogy napirenden van egy szervezeti átalakítás, azonban arra hivatkozva, hogy döntés még nincs, nem kommentálta a beolvasztásról, valamint az azzal összefüggő személyi változásokról megjelent híreket.
A portál szerint az összevonás után Balogh János parancsnok irányíthatja a közel ötezer fős testületet, az őrezred élén álló Dobozi Józsefnek pedig a Pest megyei főkapitányi széket szemelték ki. Ezt a megyét jelenleg Simon Tamás vezeti, akit a rendőrséghez visszakerült Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet élére tartanak esélyesnek. Dobozi környezetéből lapunk úgy értesült, a tábornokkal még nem közölték, hogy más pozícióba, akár a Hvg.hu által említett beosztásba kerülhet. Ez az áthelyezés egyébként alacsonyabb besorolást jelentene a vezérőrnagynak, aki, mint az őrezred parancsnoka, az országos rendőrfőkapitány helyettese is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.