Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megy is, marad is a Promenád

Részben a Promenád Café üzemeltetőjének, részben pedig a Mammut Szolgáltató Zrt.-nek adott igazat a II. kerületi önkormányzat birtokvédelmi eljárása. A kávézó ügyvezetője és kollégája a döntés hatására azt tervezi, hogy a közeljövőben elhagyja a több mint három hete elfoglalt ingatlant.

Győr Ágnes
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salamoni döntés született tegnap a Promenád kávézó ügyében indult birtokvédelmi eljárásban – tudtuk meg Csetneki Attilától, a kávézót üzemeltető Mimezin Kft. ügyvédjétől. Lapunk nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a jegyző határozata alapján a kávézóhoz tartozó teraszt a bérlőnek vissza kell adnia a Mammut Szolgáltató Zrt. részére, az üzlethelyiség belső részének földszintjén azonban az üzletháznak továbbra is lehetővé kell tennie a kávézó működtetését.
Az eljárást a II. kerületi önkormányzat indította múlt csütörtökön, azután, hogy a Mammut üzletház oldalában levő Promenád Café üzemeltetői és a Mammut Zrt. közt vita alakult ki a helyiség bérleti díja körül. Mivel az összegben nem tudtak megállapodni a felek, az üzletház vezetősége bezáratta a kávézót, amely elé augusztus 23-án biztonsági őröket állíttatott. Két nappal később kordonokkal vették körbe az ingatlant, amelyben a zrt. már korábban megszüntette a víz- és az áramszolgáltatást. Király Lajos, a Promenád kávézó ügyvezetője és egyik kollégája visszatért a helyiségbe, és azt már több mint három hete nem hajlandó elhagyni. A múlt hét végén a kordonokat négy és fél méteres paravánnal egészítették ki.
A Mimezin Kft. 2001 augusztusától bérelte a helyiséget a Mammut Szolgáltató Zrt.-től. Jogviszonyuk az eredeti szerződés szerint tíz évre szólt, a bérlő azonban azt egyoldalú nyilatkozattal további öt vagy tíz évvel meghosszabbíthatta. Ezzel a lehetőséggel a kávézó üzemeltetője élt tavaly májusban, a jövőbeli bérleti díjban azonban nem tudtak megállapodni. A Mimezin Kft. szerint 15 százalékot ajánlottak, a zrt. azonban csaknem százszázalékos emelést szeretett volna. Ezzel szemben a Mammut Zrt. azt állítja, hogy a Promenád üzemeltetői a tíz évvel ezelőtti díjat akarták volna a jövőben is fizetni, és elutasították az általuk javasolt, 38,6 százalékos emelést. Új bérlője már van a helyiségnek. Arról, hogy a tegnap született határozat ezt a helyzetet miként befolyásolja, egyelőre nincsenek információink.
Király Lajos a döntés nyomán elmondta, úgy érzi, a határozat legalább részben bebizonyította, hogy igazuk van. A férfi – akihez vasárnap kiszáradás miatt mentőket kellett kihívni – azt tervezi, hogy munkatársával együtt napokon belül elhagyja az ingatlant.
Az eljárás azzal nem foglalkozott, hogy mennyiért bérelheti a kávézót a Mimezin Kft. a jövőben. Ebben a feleknek kell majd megállapodniuk. A jegyző határozata mindenképpen segített abban, hogy ismét tárgyalóasztalhoz ülhessenek a felek – hangsúlyozta Csetneki Attila. Az ügyvéd bízik abban, hogy peren kívül megoldást találnak majd a részletek rendezésére. Lapunk a Mammut Zrt.-t is megkereste, de a társaság lapzártáig nem válaszolt kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.