Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Mészárlás holland módra

Elítélte a holland államot egy hágai bíróság, amiért annak katonái az indonéziai függetlenség háború idején, 1947-ben legalább százötven embert mészároltak le a főváros, Jakarta közelében fekvő Rawagedeh faluban. A pert indító hét özvegynek pedig kártérítést kell fizetniük.

Balogh Roland
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este egy hágai bíróság tömeges mészárlásért először ítélte el a holland államot. A tizenhét oldalas ítélet indoklása szerint a holland katonák 1947-ben ellenzékiek után kutatva a kelet-szumátrai Rawagedeh faluban legalább százötven, egyes becslések szerint akár négyszázharminc személyt mészároltak le. Egy 1968-as jelentésben a hollandok elismerték ugyan, hogy Indonéziában történtek túlkapások, ám ezeket a gerillaharcmodor és a terrorista cselekmények elleni harccal magyarázták. 2005-ben Ben Bot akkori külügyminiszter a kormány álláspontját tolmácsolva sajnálatát fejezte ki „a közös történelem e fájdalmas része miatt”, a kártérítéstől ugyanakkor elzárkózott, arra hivatkozva, hogy az ilyen jellegű igények érvényessége már elévült.
Az ítélet egyébként meglepte a holland kormányt. Erről az őket képviselő egyik ügyvéd beszélt. Bert-Jan Houtzagers azt is hozzátette, nagyon tüzetesen átnézik az ítéletet, mielőtt arról döntenének, hogy fellebbezzenek-e az ügyben.
A döntés értelmében a hét özvegynek, illetve egy meglőtt férfi feleségének kártérítést kell fizetni, az összeg azonban nem ismert. A pert kezdeményezők ügyvédje, Liesbeth Zegveld megjegyezte, azt egyelőre nem tudják, hogy a pozitív döntés hatására vajon a többi özvegy is hasonló pert indít-e – a most megítélt kártérítés reményében – Hollandia ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.