Mexikói kaszinótámadás

Legalább ötvenhárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek csütörtökön fényes nappal a Mexikó északi részén lévő Monterreyben, ahol álarcos fegyveresek rohantak meg egy kaszinót. A támadók előbb géppisztolyból lőni kezdték a tömeget, majd benzint locsoltak szét, és meggyújtották a folyadékot. A szórakozóhely tulajdonosa valószínűleg nem fizetett védelmi pénzt a helyi drogbandáknak.

Grimm Balázs
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álarcos fegyveresek rohanták meg csütörtökön a Mexikó északi felében lévő Monterrey város Casino Royale nevű szórakozóhelyét – jelentette a BBC tudósítója. Az épületben a kora délutáni időpont miatt a személyzettel együtt hozzávetőleg százan lehettek. Érkezésük után a támadók géppisztolyokból tüzet nyitottak a bent lévőkre, akik a mosdókba és irodákba menekültek, hogy elbújhassanak az álarcosok elől. A fegyveresek ekkor gyúlékony anyagot, vélhetőleg benzint locsoltak szét, majd meggyújtották a kiömlött folyadékot. Hamarosan sűrű fekete füst és lángok lepték el a kétszintes épületet. A lövedékektől, az égési sérülésektől és a füstmérgezéstől legkevesebb ötvenhárman vesztették életüket, tucatnyian pedig megsérültek – közölte Leon Adrian de la Garza, a területileg illetékes Nuevo León szövetségi állam főügyésze.
Az áldozatok száma nem tekinthető véglegesnek – figyelmeztetett az egyik helyi televíziónak nyilatkozva Rodrigo Medina szövetségi állami kormányzó.
A Mexikó harmadik legnagyobb városában álló, közelmúltban épített kaszinó oldalán nem voltak ablakok, így a helyszínre nagy erőkkel érkező tűzoltók több helyen egy munkagéppel ütötték át a falat, hogy az épület belsejébe jussanak. Túlélők beszámolója szerint óriási volt a pánik a kaszinóban.
– Semmit nem láttunk a hatalmas füsttől – mesélte egyikük.
– Volt, aki alig néhány méterre a vészkijárattól esett össze és halt meg. Társa a helyi tévének elmondta, robbanásokat hallottak, majd rohantak, hogy mentsék az életüket. Hozzátette, egymást taposták az emberek, hogy a szabadba jussanak. De la Garza főügyész úgy vélte, a támadás hátterében a helyi drogbandák (a Zetas vagy a Gulf) állhattak. A monterreyi Excelsior című újság szerint a kaszinót azért támadták meg, mert a tulajdonosa nem fizetett védelmi pénzt a kábítószer-kereskedelmet és a várost felügyelő maffiának. A támadás brutalitását az is magyarázhatja, hogy a közelmúltban több vendéglős és kaszinótulajdonos is „elfelejtett” fizetni.
Felipe Calderón mexikói elnök – aki 2006-os hivatalba lépésekor harcot hirdetett a drogbandák ellen – „a terror és a barbárság iszonyatos cselekedetének minősítette a támadást, egyben felkérte Francisko Blake belügyminisztert, hogy személyesen irányítsa az ügyben elrendelt nyomozást. A Monterreyjel szomszédos Saltillo egyik kaszinóját alig 24 órával korábban gránáttámadás érte, ott hatan haltak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.