Milánói versenyfutás

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a két milánói csapat, az AC Milan és az Internazionale versenyfutása várható az aranyéremért a ma kezdődő 2011–12-es olasz labdarúgó-bajnokságban. A csak hétfőn lezárult játékossztrájk miatt egy hetet csúszik a rajt. Az első fordulót később pótolják, e hét végén az eredeti menetrend szerint, a második forduló párosítása alapján rendezik a meccseket.
Idén egy patinás csapatot köszönthetünk ismét az első osztályban. A Novara 55 évnyi távollét után szerepel a Serie A-ban. Silvio Piola volt a klub legnagyobb egyénisége, akit mi is jól ismerünk, hiszen az 1938. évi világbajnoki döntőt többek között az ő két góljával nyerte meg Olaszország 4-2-re Magyarország ellen. Piola pályája lezárásaként szerepelt tíz éven át a Novarában, ötvenévesen innen vonult vissza 1954-ben. A csapat 1956-ban kiesett, később a negyedosztályt is megjárta. Az elmúlt két évben viszont két osztályt is ugrott, üde színfoltja a Serie A-nak.
A Milannál nem volt jelentős játékosmozgás a nyáron, távozott (a Juventushoz) az elmúlt évtized egyik meghatározó egyénisége, Pirlo, helyére a válogatottban is megfordult 26 esztendős Nocerinót igazolták a vezetők a Palermótól. Az Internek a Dzsudzsák Balázs klubjához, az orosz Anzsi Mahacskalához elcsábított Eto’o pótlásáról kellett gondoskodnia. Az Atlético Madridtól érkező uruguayi Forlán veheti át a szerepét, rajta kívül Zarate (Lazio) is jelentős erősítés. Az előző szezonban ötödik római kékek a német Kloséval és a francia Djibril Cissével frissítették a keretüket, s idén is ott lehetnek az élmezőnyben. Ugyanez várható el a tavalyi bronzérmes Napolitól, a meglepetésre negyedik Udinesétől, a gyengélkedett, s csak hatodik AS Romától – amely szégyenszemre az Európa-liga selejtezőjéből nem jutott fel a főtáblára –, valamint a Juventustól. A Romának és a Juventusnak is új edzője van, a spanyol Luis Enrique és olasz kortársa, a játékosként szintén válogatott Antonio Conte személyében. Sőt, a Juventus végre beköltözhet új stadionjába, a csupán két évtizedet megélt Stadio delle Alpi helyén épült Juventus Arenába. Del Piero, a klub doyenje sokat remél a változásoktól. És persze saját magától, hiszen nem kizárt, hogy 37 évesen pályafutása utolsó idényét kezdi meg.
Az egész olasz futballnak javulnia kellene, mert az előző évadban komoly presztízsveszteség érte. A gyengébb nemzetközi eredmények miatt a következő idényben már csak három olasz klub nevezhet a Bajnokok Ligájába, s ami igazán fájdalmas, az olasz szurkolók is elfordultak az olasz focitól. Az ő visszaszerzésük az első számú feladat.

Serie A, 2. forduló. Péntek: Milan–Lazio; szombat: Cesena– Napoli; vasárnap: Juventus–Parma, Roma–Cagliari, Catania–Siena, Chievo–Novara, Fiorentina– Bologna, Genoa–Atalanta, Lecce– Udinese, Palermo–Internazionale.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.