Mildred: a család mindenekelőtt

Makrai Sonja
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertész Mihály 1945-ben forgatta le film noir-ját James M. Cain 1941-ben íródott nagyregényéből, a Mildred Pierce-ből. Az egyedülálló, kétgyermekes családanya hányatott sorsáról szóló film főszerepét Joan Crawford alakította, s még egy Oscart is bezsebelt érte. Míg Cain a híresebb műveiben – A postás mindig kétszer csengetben és a Dupla vagy semmiben – a végzet asszonyai által megvezetett férfiak kudarcát vitte filmre, addig a Mildred Pierce-ben az asszonysors problematikájával foglalkozik. Az HBO felkérésére a Velvet Goldmine-t és a Távol a mennyországtól című mozit is jegyző Todd Haynes készítette el most a történet minisorozatát, amelyet huszonegy Emmy-díjra jelöltek.
A harmincas évek Amerikája a gazdasági világválság idején: Haynes változatában nem szerepel a Kertésznél fontos gyilkossági szál, itt egyértelműen az egyedülálló anya helytállása kerül fókuszba. Mildred – Kate Winslet tökéletes, átható megformálásában – életét nemcsak a munkahelyi megaláztatások, de nagyobbik lánya, a szintén önérzetes Veda is nehezíti. A gyermeki megvetés minden fájdalmat felülír. Pedig Mildred magával is nagy harcot vív: egy értelmes nő, aki a fél életét elvesztegette azzal, hogy aludt, főzött, asztalt terített. És szembe kell néznie azzal, nem is alkalmas másra. A szegénység azonban nagy úr, amely maga alá temeti a büszkeséget. Ahogy Mildred barátnője is megfogalmazza, az önérzet ilyenkor annyit sem ér, mint piszok a köröm alatt. A jobb léthez szokott Mildred a tőle telhető legtöbbet próbálja megtenni lányaiért, közben persze nő marad: a munka megtanítja, hogyan használja a férfiakat úgy, hogy ő lelkileg a legkevésbé sérüljön.
A mostani gazdasági válság sorsfordító szituációira is szépen rímel a Haynes-féle Mildred-feldolgozás. A hitelektől nyomorgó, a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek hasonló helyzetekkel kell mai is szembenéznie. Kate Winslet Mildred Pierce-alakja örök érvényű, a mindenkori kisember szimbóluma. Akinek minden cselekedetét egyetlen dolog vezérli: a családi létfenntartás mindenekelőtt. A sorozat második része ma este látható az HBO műsorán.
(Mildred Pierce, HBO, szeptember 5.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.