Milliárdos áfacsalás holland sertésekkel

Dénes Zoltán
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agráriumban honos – lapunk tegnapi számában felvázolt – adócsalási ügyletek egyik kirívó esetét leplezte le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság tegnapi tájékoztatóján csúcsértékű adócsalásnak nevezte azt a szövevényes áfamanipulációt, amit egy sertésfelvásárló és húsforgalmazó ukrán–magyar bűnszervezet követett el fiktív számlákkal és hamis fuvarlevelekkel. Sárközi Alexandra, a NAV szóvivője a távirati iroda tudósítása szerint arról számolt be, hogy az importsertések Hollandiából, áfamentesen érkeztek Magyarországra, és két fiktív vevőn keresztül jutottak el a tényleges megrendelőhöz. A többlépcsős beszerzés az uniós származást leplezte, a fiktív számlákkal pedig azt a látszatot keltették, hogy az állatok magyar eladótól származnak. E számlák áfatartalmát a cég – jogosulatlanul – visszaigényelte az adóhatóságtól.
A sertések feldolgozása után hűtött, illetve fagyasztott hústermékekkel folytatódott a feketekereskedelem. Hamis fuvarlevelekkel igazolták, hogy a húst uniós piacokra szállították és ott értékesítették. Ez azt a látszatot keltette, hogy az eladáskor nem folyt be az áfa, amit be kellett volna vallani és átutalni az adóhatóságnak. A szervezet tagjai tehát a beszerzéskor és az eladáskor is csaltak az áfával, az elmúlt nyolc hónap leforgása alatt egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A gyors akció eredményeként a pénzügyi nyomozók 26 helyen tartottak házkutatást, és több mint másfél milliárd forintot érő vagyont, drágaköveket, ékszereket és bankszámlán tartott pénzt foglaltak le, illetve négy embert őrizetbe vettek. A tájékoztatón utaltak arra, hogy hasonló ügyletek nemcsak az agráriumban, hanem más területeken is jellemzők lehetnek. Becslések szerint csak a mezőgazdaságban 150-200 milliárd forintos kárt okozhatnak az ilyen adócsalások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.