Milliárdos károk az Irene nyomában

Tovább nőtt az Irene hurrikán halálos áldozatainak száma, tegnap elérte a 46-ot. Számos amerikai településre csak légi úton tudnak segélycsomagokat eljuttatni. New York és Észak-Karolina államot katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

MN-összeállítás
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenhatra emelkedett az Irene hurrikán halálos áldozatainak száma – közölték helyi idő szerint kedden az amerikai hatóságok. Az elhunytak közül öten Haitin és a Dominikai Köztársaságban, a többiek az Egyesült Államok keleti partvidékén vesztették életüket – emlékeztetett a távirati iroda. A keleti part több turisztikai központjában – például Atlantic Cityben és Long Islanden – újraindult az élet, de több mint kétszáz út továbbra is járhatatlan. Ennek következtében Vermont, New Jersey és New York állam számos települése, köztük 13 város elérhetetlen – jelentette az AP tudósítója. A mentőalakulatok a katonaság segítségével légi úton juttatnak segélycsomagokat a bajbajutottaknak.
Tizenhárom amerikai szövetségi államot érintett a természeti csapás, ezekben 6,7 millióan maradtak elektromos áram nélkül. Az érintett háztartások felében tegnap még mindig nem sikerült helyreállítani a szolgáltatást. A Vermont Rochester városában lakó Wendy Pratt azon szerencsések közé tartozik, akik rendelkeznek generátorral, így az internethez is hozzájut. Facebookos közleménye szerint a településen az emberek elvesztették az otthonaikat, az ingóságaikat, a megélhetésüket. Mint írta, a város temetőjét is elárasztotta a víz, a folyón koporsók úsztak.
A trópusi viharrá szelídült Irene hurrikán okozta kár elérheti, sőt, meghaladhatja a 12 milliárd dollárt – közölte gazdasági szakértőkre hivatkozva a The Wall Street Journal. A meteorológusok további áradásokat jósolnak, elsősorban Vermont térségében.
Barack Obama amerikai elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította tegnap New Yorkot és Észak-Karolinát – közölte az MTI. A döntés értelmében a két állam a mentési munkálatokhoz szövetségi forrásokat is felhasználhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.