Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Milliárdos kaszinóperek

Miközben az Országgyűlés a sukorói ügyben hétfőn éjjel felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát, a bíróság sorra tárgyalja a kaszinópereket. Joav Blum közokirat-hamisítási ügyét ma folytatják Székesfehérváron, a telekcsere érvényességének vizsgálata első fokon a végéhez közeledik, s nemrégiben megkezdődött a tárgyalás abban a kaszinóperben, amelyet a magyar állam a KC Bidding Kft. ellen indított.

Jakubász Tamás
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára idézte be a Székesfehérvári Városi Bíróság azokat a tanúkat, akiknek információik lehetnek arról: miként jelentkezett be három évvel ezelőtt Joav Blum Sukorón a Kiss utcai lakcímre. A vádlott nem vesz részt a tárgyaláson. Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, a büntetőeljárás egyik új szabálya alapján a pert a vádlott távollétében folytatják.
Az izraeli–magyar állampolgárságú üzletember ellen az ügyészség 2009 augusztusában közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot. Joav Blum a sukorói ingatlan megvásárlása után nem költözött be új lakcímére, nem lakott életvitelszerűen a felújításra szoruló épületben. A vádhatóság szerint a bejelentkezés azért történt, hogy Blum telekcserével megszerezhesse a Velencei-tó partján fekvő állami területet. Időközben a bíró személye többször is változott. Végül az idén májusban a védő a lakcímtörvény felülvizsgálatáért az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult, s az AB döntéséig a per felfüggesztését kérte. Ezt az első- és a másodfokú bíróság is elutasította, így kerül most sor a tanúk meghallgatására.
Joav Blum 2008. július 30-án írta alá a megállapodást Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkori vezérigazgatójával arról, hogy két Pest megyei gyümölcsösét a Velencei-tó partján fekvő, számos ingatlanból álló sukorói állami területre cseréli el. Az állam utóbb polgári perben megtámadta a szerződést. A Fejér Megyei Bíróság ítéli meg: érvényes-e a telekcsere. Az állami vagyonkezelő egykori vezetői ellen közben hűtlen kezelés címén büntetőeljárás indult. Az ügyészség álláspontja szerint az állami ingatlanokat jogsértő módon értékesítették, ráadásul a gyümölcsösöket túlértékelték, az állami tulajdont viszont alacsony összegen számították be. A vádhatóság úgy véli, lényegében Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök döntött a cseréről, és ezzel túllépte hivatali hatáskörét. Emiatt kérték az MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
Egyik utolsó intézkedéseként a Gyurcsány-kormány 2009. április 10-én kiemelt beruházásnak minősítette a sukorói ingatlanfejlesztést. Ez azt jelentette, hogy a hatóságoknak minden engedélyezést soron kívül kell elintézniük. Joav Blum telkén ugyanis a KC Bidding Kft. első osztályú kaszinót és más építményeket kívánt létrehozni King’s City néven. A húsz évre szóló koncessziós szerződést 2009. október 9-én írták alá a cég és az állam képviselői. Ronald S. Lauder amerikai üzletember november 12-én készfizető kezességet vállalt a KC Bidding koncessziós fizetési kötelezettségeiért.
A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén januárban azonnali hatállyal felmondta a koncessziós megállapodást, és pert indított a vállalkozás ellen. A koncessziós perben az állam – a kamatokon kívül – kilencszázmillió forintnyi meghiúsulási kötbért és 1,2 milliárd forintos késedelmi kötbért követel a vállalkozástól. Beadványa jelzi, hogy a készfizető kezes Ronald S. Lauder 936 millió forint erejéig felelős a tartozásokért. A kérelmek és az ellenkérelmek tanúsága szerint a követelés alapja az, hogy a KC Bidding 2011. január elsejéig nem tudta megszerezni a koncessziós tevékenységhez szükséges ingatlanokat, továbbá a cég a szerződésben meghatározott időpontokig nem adott tájékoztatást az államnak a King’s City-beruházás megvalósításának folyamatáról.
Egy másik perben ugyanakkor a KC Bidding azt várja, hogy a bíróság állapítsa meg: a magyar állam az idén januárban alaptalanul mondta fel a 2009. október 9-én megkötött koncessziós szerződést. Az iratokból kiderül: januárban és márciusban levélváltás volt a szaktárca és a KC Bidding között. A minisztérium – az állam nevében – elállt volna az általa indított kaszinópertől, ha a vállalkozás harminc napon belül kifizet kilencszázmillió forintnyi kötbért. A cég ezt visszautasította. Az állam által indított perben az első tárgyalást ez év augusztus 30-án tartották meg. Az eljárások folytatódnak.

Kaszinótárgyalás az Országházban. A sukorói üzlet előkészítése 2008 májusában az Országház nándorfehérvári termében történt meg. Erre a nevezetes eseményre hivatkozott a vádhatóság indítványa és a parlament mentelmi bizottságának előterjesztése is. A tanácskozáson az adatok szerint részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Ronald S. Lauder és Joav Blum üzletemberek, Bárd Károly ügyvéd, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára és Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. akkori vezérigazgatója. Gyurcsány itt járult hozzá, hogy az első osztályú kaszinó ügyében telekcsere történjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.