Milliárdos viták az új büdzsé körül

Hírösszefoglaló
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes helyzetbe került a 2012-es költségvetés kialakítása kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – legalábbis az Origo értesülései szerint. Az internetes újság tegnap a büdzsével kapcsolatos egyeztetések állásáról közölt cikket, mégpedig a folyamatot ismerő forrásra hivatkozva. Eszerint egyes tárcák jóval több pénzt kérnének, mint amennyit az NGM korábban meghatározott a számukra.
Az Origo úgy tudja: a kormány szerdai – augusztus 31-i – ülésén tárgyalja első olvasatban a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét, amit a nemzetgazdasági tárca készít elő. Az NGM még július végén közölte a tárcákkal a keretszámokat, vagyis azt az összeget, amelyből jövőre az adott minisztériumok gazdálkodhatnak. Az értékek egyébként megegyeztek az – év közepén elrendelt, 250 milliárd forintos elvonással csökkentett – idei tételekkel. A pénzt azonban – értesült az elektronikus lap – némely tárca igencsak kevesli. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium például 65, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig 90 milliárd forintot is meghaladó többlettámogatási igényt fogalmazott meg, azaz 30-40 százalékos pluszforrást kért a két tárca. Az NGM ugyanakkor – állítólag – nemhogy többletet nem adna, de a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági kilátások miatt még faragna is a korábban meghatározott keretszámokból.
Az Origo úgy tudja: a nemzetgazdasági tárca az utóbbi két hétben első körben már egyeztetett a minisztériumokkal, a második tárgyalási fordulót a kormányülés előtti két napon, jövő hétfőn és kedden tartják. Ezt megelőzően, hétfőn délelőtt a közigazgatási államtitkárok megvitatják a költségvetési terv jelen formáját.
Az internetes újság „folyamatra rálátó forrásai” mindebből azt valószínűsítik, hogy a kormányülésre jóval több vitás pont marad, mint a korábbi esztendőkben. A lap úgy véli: az NGM és a minisztériumok közötti egyezkedés feltehetőleg szeptember végéig, vagyis egészen addig folytatódni fog, amíg a kormány be nem nyújtja a parlamentnek a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslatot. A 2012-es költségvetés minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot, tartalmát – az Origo szerint – árgus szemekkel figyelik majd a befektetők. Meg kell ugyanis mutatni benne, miként valósul meg a Széll Kálmán-tervben és a konvergenciaprogramban jelzett, nagy összegű intézkedéssorozat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.