Mindenütt beszélik az angolt

Olvasónktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel olvastam Jilly Viktor, a legendásan kitűnő nyelvtanár cikkét arról, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal, ne gondoljuk, hogy az angol nyelv könnyű, mert nagyon nehéz, legfeljebb az alapszinten való elsajátítás könnyűnek tűnik, de annak más okai vannak. Különös, hogy éppen a nyelvtanár int minket józanságra, és nyilván jól ismerve közállapotainkat, arra figyelmeztet, ne legyünk maximalisták, és örüljünk annak, ha diákjaink zöme az angol nyelvet tisztességgel megtanulja.
Aki azt állítja, hogy az angol nyelv első nyelvként való megtanulása nehezíti a második nyelv tanulását, az nem jól ismeri az angol nyelv szerkezetét, a számos igeidőt, amelynek helyes használatát szinte képtelenség megtanulni.
De gimnáziumokban, nyelviskolákban sem foroghatott sokat az, aki ilyet állít, ugyanis éppen az ellenkezőjére tudok számos példát: hogy az angol mintegy kedvet csinál a spanyol, az olasz, vagy akár a japán, az orosz megtanulásához.
Egy biztos: fogadjuk el, hogy nem az eszperantó, hanem az angol lett olyan világnyelv, amelyet mindenhol beszélnek valamilyen szinten, és mindenütt értenek. Ne állítsunk gyerekeink angoltanulása elé több akadályt, mint amennyivel úgyis találkoznak majd.

Garami Gábor
e-mail

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.