Mit kellett volna elsikálni?

Semmi köze a felekezetünkhöz a Hunvald-ügynek – közölte a Hír TV-vel Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója. A csütörtökön folytatódó erzsébetvárosi büntetőper leendő tanúja a nyomozáskor lehallgatott telefonbeszélgetések szerint segített volna elsikálni az ügyet az MSZP-s polgármesternek.

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nem kaptam idézést a Hunvald-per tárgyalására – mondta a Hír TV kérdésére Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója. Kifejtette: az egykori polgármesternek pontosan tudnia kellett, hogy semmilyen ráhatása nincsen olyan ügyekre, amelyek nem a felekezettel kapcsolatosak. Mint fogalmazott: ennek az ügynek semmi köze a felekezethez, és azt is kijelentette, hogy a bíróságon is ezt fogja mondani. – Hunvald Erzsébetváros polgármestere volt, ahol a Mazsihisz székháza van. Vele hivatalos kapcsolatban voltam, de a családját nem ismerem – közölte.
Mint arról még tavaly ősszel, a vádemelést követően beszámoltunk: a bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekmények miatt indított, Hunvald, valamint az SZDSZ-es Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök és 23 társuk ellen indult eljárásban a nyomozók titkos adatszerzéssel hallgattak le a nyomozás lezárásával nyílttá tett telefonbeszélgetéseket. Lapunk idézett a Hunvald-ügy nyomozásában lehallgatott 2008-as telefonbeszélgetésből, amelyben a szervezet ügyvezető igazgatója segítséget ígért Hunvald Györgynek a nyomozás „elsikálásában”. Az egyik ilyen hívás volt, amikor Hunvald 2008 áprilisában hívta Zoltait, aki így köszöntötte őt: „Polgármester elvtárs, nagyon nem jól viselkedik maga. […] Hát b…d meg, kaptál egy meghívót a Carmel megnyitójára, és b…l viszszajelentkezni.” Majd Hunvald jelezte, hogy az ügyészség rászállt. A nem éppen hivatalosnak tűnő beszélgetés során a Mazsihisz ügyvezetője megkérdezte Hunvaldtól: „Utánanézzünk?” Mire a polgármester közölte: „Nézzetek már utána, hogy mi van. De ez a Központi Nyomozó Főügyészség. […] Ott el kéne sikálni, mert egyszerűen nem lehet normálisan hogyhívjákolni.” „Jó! Odafigyelek Megnézetem! Jó” – válaszolt Zoltai Gusztáv.
Egy kettejük között folytatott júniusi telefonbeszélgetésen a zsidó felekezeti vezető ekként fordult „hivatalos kapcsolatához: „Akkora f…sz vagy, polgármester úr!” A beszélgetés során megemlítette, hogy „a lakás az nagyon jó, köszönjük, a Nagydiófa lesz”. Hunvald erre megerősítette, hogy az ügyben szerdán dönt a bizottság, és csütörtökön már be is mehetnek.
Az ügyészség összegzése szerint a Hunvald-ügy 25 vádlottja csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel összesen több mint 600 millió forintos kárt okozott Erzsébetvárosnak. A per szeptember elsején vádlottak, majd tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.