Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Mitől félt Mesterházy Attila?

Többet tudok, mint amit az újságokban láttak, és ez rossz, annyira rossz, hogy többet már nem is szeretnék tudni – ezt mondta az UD Zrt.-ről és a titkosszolgálatokról Mesterházy Attila 2008-ban a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai távirat szerint.

Munkatársunktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdaság online kiadása ismertette a jelentést, amely szerint az MSZP akkori frakcióvezetője beszélt arról is: fél attól, hogy a titkosszolgálat átlépett egy határt. Az amerikai nagykövetségi dokumentumban megemlítik, hogy Dávid Ibolya akkori MDF-elnök lehallgatása, amelyből a botrány kirobbant, valószínűleg csupán a jéghegy csúcsa abban, ahogy a hasonló megfigyelésekre szakosodott cégek belenyúlnak a politikába. A szocialisták az UD-üggyel összefüggésben megpróbálták a nemzetközi diplomácia figyelmét erőteljesebben a jobboldali pártok titkosszolgálati kötődései felé fordítani. A távirat idézi Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt is, aki azt mondta: az ügy 1990 óta a legroszszabb botrány Magyarországon. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának írt szöveg kommentárként azt is hozzáfűzi, hogy a magyar közvélemény biztos abban, hogy nemcsak a Fidesz, hanem a szocialista párt is él efféle eszközökkel.
– Fogalmam nincsen – mondta a Világgazdaság kérdésére Mesterházy Attila arról, mit érthetett a jelentés írója azalatt, hogy ő többet tud, mint ami a sajtóban megjelent. Az MSZP elnöke nem zárta ki, hogy ilyen mondatok elhangozhattak akár az ő szájából, de azt is hozzáfűzte: három év elteltével nem emlékezhet pontosan arra, mit mondott. Elmondása szerint az valóban előfordulhatott, hogy magánbeszélgetésben megemlítette, mennyire rossznak tartja, hogy az ilyen ügyek elérték a politikát is, nem csak a gazdasági versenytársakról folyik információgyűjtés a politika, „konkrétan a Fidesz” részéről.
Az úgynevezett UD-ügy 2008 szeptemberében robbant ki, amikor Dávid Ibolya MDF-elnök bemutatott egy olyan CD-t, amelyet a titkosszolgálat rögzített, és egy lehallgatott telefonbeszélgetés volt rajta. Később több hanganyag is felkerült az internetre, amelyeken a fideszes Kövér Lászlónak és Demeter Ervinnek a vagyonvédelmi cég vezetőivel folytatott telefonbeszélgetései hallhatók. A lehallgatási botrány miatt négy politikus ellen is büntetőeljárás indult. Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Tóth Károlyt, a nemzetbiztonsági bizottság volt MSZP-s elnökét, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel vádolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.