Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Most is meglenne a kétharmad

Most is megszerezné a kétharmados többséget a Fidesz a Nézőpont Intézet mérése szerint. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok 43 százaléka az államadósságot súlyosabb problémának tartja, mint az adóterheket.

Munkatársunktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is őrzi a Fidesz– KDNP 59 százalékos támogatottságával több mint háromszoros előnyét az ellenzéki pártokkal szemben az aktív szavazók körében, amivel most is kétharmados többsége lenne a parlamentben – olvasható a Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készült szeptemberi közvélemény-kutatásából. A szocialisták elvesztették biztos második helyüket, hiszen ugyanebben a körben 15 százalékon állnak, míg a Jobbik 18 százalékon. A Lehet Más a Politika most vasárnap az aktív szavazók öt százalékának támogatását élvezhetné.
Az intézet további kérdéseket is feltett. A válaszokból kiderült, hogy a válaszolók 37 százaléka szerint Magyarország a világgazdasági válság ellenére is sikeres lehet. A felmérés szerint a gazdasági várakozások kérdésével kapcsolatban leginkább a szocialista szimpatizánsok nevezhetők peszszimistának (71 százalék), ezzel szemben a Lehet Más a Politika és a Jobbik táborainak 35-35 százaléka a gazdasági világválság ellenére is sikerre esélyesnek tartja az országot. Az államadósság-csökkentéssel párhuzamos növekedésorientált gazdaságpolitika meglepően magas támogatást élvezhet. Abban a kérdésben, hogy az adók csökkentése vagy az államadósság csökkentése fontosabb, a magyarok 43 százaléka az államadósságot súlyosabb problémának tartja, mint az adóterheket. Az MSZP szimpatizánsainak fele a korábbi baloldali kormányok megszorító politikájával szemben ma inkább az adócsökkentést tartja fontosabbnak. A Jobbik-szimpatizánsok 54 százaléka áll szemben az ország gazdasági kitettségének csökkentésével, miközben az LMP-szimpatizánsok 45 százaléka és a Fidesz-szimpatizánsok 52 százaléka hosszabb távon nem az adóterhek, hanem az államadósság csökkentését helyezi előtérbe.
A kormányzati prioritások jórészt megegyeznek a lakosság igényeivel. Kiemelt figyelmet élvez a közmunkaprogramok beindítása, amit visszaigazol, hogy a munkahelyteremtés továbbra is a legfontosabb terület (66 százalék említette a két legfontosabb kormányzati terület között). A széles rétegeket érintő egészségügy megújítására tett kísérletek szintén élvezhetik a társadalom támogatását (63 százalék). A gazdasági kérdések előtérbe kerülése miatt a rendvédelem csupán a negyedik legfontosabb kormányzati terület a sorban (21 százalék).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.