Moszkvai hang: Janukovics igazi áruló

Székely Gergely
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viktor Janukovics mára már az illúzióját is eloszlatta annak, hogy az orosz nép nagy barátja – hangzott el az első számú orosz tévécsatorna Vremja című hírműsorában. „Janukovics igazi áruló, aki úgy táncol, ahogyan az oligarchák fütyülnek neki.” Konkrétan, minden szépítés nélkül, így fogalmaz Vitalij Portnikov politikai elemző, a TVi tévécsatorna főszerkesztője is, aki az orosz hatalom legfontosabb szócsövének tekintett híradójában elhangzottakat Dmitrij Medvegyev államfő előző napi, az ukrán hatalmat „élősködőnek” nevező nyilatkozata folytatásának tekinti. Szerinte a két nyilatkozat között csupán a hangszerelésben fedezhetők fel különbségek, amíg ugyanis Medvegyev óvakodott a személyeskedéstől, az ORT tévécsatorna megtette ezt helyette is.
Az ukrán államfő vélhetőleg azzal a függetlenség napján tett kijelentésével húzta ki a gyufát: Ukrajna hamar be akar lépni az EU szabadkereskedelmi övezetébe, amivel a szakértők szerint csak azt éri el, hogy megromlanak a kapcsolatai Moszkvával, és Brüsszelben sem talál majd megértésre. A kétoldalú viszony elhidegüléséért a csatorna az ukrán oligarchákat teszi felelőssé, akik mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák az Ukrajna számára is előnyös orosz tőkebefektetéseket. S ez érthető is, hiszen Janukovics pártja és a nemzeti nagytőke összefonódása mindenki számára nyilvánvaló. Ennek a következménye pedig, hogy a kétoldalú gazdasági projektek teljesen leálltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.