Moszkvai hídépítés: brit félsiker

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Cameron brit miniszterelnök tegnap Moszkvában tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz államfővel és Vlagyimir Putyin kormányfővel, a gazdasági kapcsolatok fellendítése és a fagyos politikai viszony enyhítése céljából. Utóbbi teljesülésére már maga a látogatás is reményt ad, tekintve, hogy brit kormányfő 2005 óta először vett részt hivatalos oroszországi úton.
Cameron hazai vádakra reagálva tagadta, hogy félretette volna a 2006-ban Londonban megölt Kreml-kritikus disszidens, Alekszandr Litvinyenko ügyét a gazdasági kapcsolatok javításának érdekében. Éppen ellenkezőleg, tegnap főszerepet játszott a két ország rossz diplomáciai viszonyáért felelős vita, az álláspontok azonban most sem közeledtek. Cameron leszögezte: a brit törvények szerint a bűnözőknek bíróság előtt a helye; London továbbra is a fő gyanúsított, Andrej Lugovoj korábbi KGB-tiszt és jelenlegi parlamenti képviselő kiadatására vár, „de ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot be kellene fagyasztani”. Medvegyev ismét elutasító választ adott, mondván, az orosz alkotmány szerint elképzelhetetlen egy állampolgár kiadatása, de a két ország közötti kereskedelmi, technológiai és diplomáciai együttműködés elengedhetetlen. A vezetők Szíriával kapcsolatos nézőpontjukat is megbeszélték, majd a sajtótájékoztatón Medvegyev bejelentette, országa támogatni fog egy erős ENSZ-határozatot, amennyiben az „kiegyensúlyozottan szólítja meg a szemben álló feleket”.
Vlagyimir Putyin kormányfő először találkozott brit kollégájával; Nagy-Britannia állítólag Putyin lehetséges államfői visszatérése miatt nem tartja tovább az ellenségeskedés diktálta távolságot. A gazdasági vezetőkből álló kíséret – soraikban a BP elnökével – összesen 215 millió font értékben kötött szerződéseket orosz befektetőkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.