Mozizás rengeteg röviddel

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisjátékfilm: Európában becsben tartott műfaj. A finnországi Tamperében, a franciaországi Clermont-Ferrand-ban, Krakkóban vagy Oberhausenben évről évre nagy fesztiválokat rendeznek a rövidfilmeknek. Bár e műfaj hazánkban a rendszerváltás óta kikopott a mozikból, a Budapest short nemzetközi rövidfilmfesztivál (BuSho) szeptember 3-ig már hetedik alkalommal mutatja be a rövidek legjavát a Vörösmarty moziban. További vetítéseket a szolnoki Tiszap’Art, a szombathelyi Savaria, a nagyváradi Szabadság és a magyarkanizsai moziban is tartanak. Az ötfős nemzetközi zsűri (amelynek magyar tagja Kocsis Ágnes) szombaton hétkor hirdet eredményt.
A versenyprogramba idén 93 alkotást válogattak, hatvanöt fikciós, tizenhat animációs, tizenkettő kísérleti rövidfilmet. Az itt tapasztalható spanyol túlerővel szemben veszi fel a versenyt többek között Jean Reno, Djoko Rosic, Elek Ferenc, Cakó Ferenc és Kárpáti György Mór. A Panoráma szekcióban a versenyből kimaradt alkotásokat vetítik, és hagyományosan bemutatják az összes BuShóra nevezett magyar alkotást is.
Első magyar fesztiválként a BuSho tűzi műsorra az Európai Filmakadémia 2010-es rövidfilmes kategóriájának jelöltjeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.