Munkahelyekkel kampányol Obama

Törvény az amerikai munkahelyekről – ezzel a kezdeményezéssel állt csütörtökön a washingtoni törvényhozás elé Barack Obama elnök, már egyértelműen a 2012-es választási kampány jegyében, jelezve az egész országnak, hogy a jelenleg legnyomasztóbb kérdést, a magas munkanélküliséget határozottan kezelni szándékozik.

Zord Gábor László
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrata államfő 450 milliárd dolláros csomaggal állt elő, amelynek célja, hogy a kilenc százalék fölött álló munkanélküliséget csökkentse. A bejelentés nem jöhetett volna jobbkor, hiszen épp a napokban hozták nyilvánosságra, hogy az előző hónapban stagnált a munkaerőpiac az Egyesült Államokban, ami a legrosszabb hír a gazdasági kilábalásban reménykedők számára. Obama programja az adók és a beruházások révén kezelné a problémát: egyrészt adókedvezményt adna a munkavállalóknak és a kisvállalkozásoknak, másrészt jelentős építkezéseket, iskolákat, szolgáltatásokat finanszírozna, hogy ezzel ösztönözze a munkahelyteremtést és a munkavállalást.
Az első értékelések szerint az elnök tervének bejelentésével egyfajta csapdát állított republikánus ellenfeleinek. Az ellenzék vagy a kezdeményezés mögé áll, vagy olyan színben tűnik fel a hezitáló választók előtt, mint ami válság idején gáncsolja a pozitív lépéseket. Nem véletlen, hogy John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke nem keménykedett, hanem „megfontolásra érdemesnek” nevezte Obama kezdeményezését.
A terv legfontosabb része a szövetségi biztosítási hozzájárulás nevű adó mérséklése, amelyből nyugdíjasok juttatásait és egészségügyi ellátását finanszírozzák. Az adónem kulcsát a törvényhozás tavaly már 6,2 százalékról 4,2 százalékra csökkentette, Obama most azt akarja, hogy ezt tovább mérsékeljék 3,1 százalékra, és kiterjesszék azt cégekre is. Ez a lépés 240 milliárd dollárba kerülne. A terv másik legfontosabb oszlopa 85 milliárdos támogatás a helyi és szövetségi állami kormányzatoknak, amelyből munkahelyeket őrizhetnek meg és teremthetnek, iskolákat modernizálhatnak, és üres lakóingatlanokat újíthatnak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.