Musical a fejedelemről

Makrai Sonja
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata a Rákóczi-szabadságharc befejezésének háromszázadik évfordulója alkalmából 2011-et Rákóczi-emlékévvé nyilvánította. Az ünnephez kapcsolódva holnap mutatják be Sárospatakon Moravecz Levente, Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs közös szerzeményét, A Fejedelem című musicalt a Vízikapunál lévő szabadtéri színpadon. Az ősbemutatót nyár közepén tartották meg Egerben, az Agria nyári játékokon, az előadás ősztől az egri Gárdonyi Géza Színházban lesz látható.
A II. Rákóczi Ferenc jelképes alakja a Habsburgokkal szemben folytatott nemzeti függetlenségi harcnak, neki köszönhető, hogy Magyarországot végül saját törvényei tiszteletben tartásával kormányozták. A Fejedelem című musical a kezdetektől az utolsó pillanatig dolgozza fel a szabadságharc történetét. Rákóczit Kelemen Csaba játssza, a többi szerepben többek között Sasvári Sándor, Herczeg Flóra, Pálfi Zoltán, Dévényi Ildikó, Venczel Valentin, Beleznay Endre is látható lesz.
A megye Rákóczi-emlékévéhez kapcsolódva várhatóan év végén magángyűjtők birtokában lévő, Rákóczit és a kor jelentős alakjait, valamint a szabadságharcot megörökítő festményekből nyílik tárlat, decemberben pedig a hagyományos nagybarcai Tollas Tibor- szavalóverseny szabadon választott része is a fejedelem személyéhez kapcsolódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.