Mutáns H5N1 vírustörzs fenyeget

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért az erősen fertőző, emberre is veszélyes madárinfluenza vírus – figyelmeztetett az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO. Tegnapi, Rómában kiadott közleménye szerint Ázsiában megjelent a H5N1 egy mutáns törzse, amely beláthatatlanul súlyos következményekkel jár az emberre. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint első megjelenése, azaz 2003 óta a H5N1 vírus 565 embert fertőzött meg, közülük 331 vesztette életét. Utolsó áldozatát e hónap elején, Kambodzsában szedte. Itt az év elejétől nyolcan betegedtek meg madárinfluenzától, s mindannyian belehaltak. A H5N1 a legerőteljesebben 2006-ban terjedt el, akkor a világ 63 országából jelentettek megbetegedéseket.
A járványt a legtöbb helyen sikerült megfékezni, de a FAO szerint hat országban továbbra is léteztek veszélyes gócok. 2008-től kezdve egyre több és távolabbi helyről jelezték, hogy a vírus nemcsak házi szárnyasokban, hanem a vadmadarakban is megjelent. Az elmúlt két évben olyan országokban is találtak beteg szárnyasokat, ahol évek óta nem. Fertőzési gócot jelentettek Izrael palesztin fennhatóság alatt lévő területéről, Bulgáriából, Romániából, Nepálból és Mongóliából. – A vírus terjedésének legfőbb oka az emberi tevékenység, a szárnyasok tenyésztése és kereskedelme, véli Juan Lubroth, a FAO egyik munkatársa.
Aggodalomra ad okot továbbá az is, hogy Kínában és Vietnamban a vírus újabb, mutálódott variánsát mutatták ki, ez ellen a jelenlegi vakcinák hatástalanok. Az állatorvosok riadót fújtak, hiszen a kialakuló járvány Kambodzsát, Thaiföldet, Malajziát, de akár Japánt is veszélyeztetheti, nem beszélve arról, hogy a vándormadarak más kontinensekre is elhurcolhatják a kórt. Lubroth felhívta a figyelmet, a jelek arra utalnak, hogy a H5N1 ősszel vagy télen visszatérhet, és egyetlen ország sincs biztonságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.