Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Nagy reményű színész távozott

Pethő Tibor
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak emberek, akiknek minden porcikájából szinte süt az élet. Ez a fajta különleges anyagból született erő képes, ha időlegesen is, messzire kergetni a halálfélelmet a körülötte lévőkből. Huszár Zsolt tehetségének is alapvonása volt ez a fajta biztonság, amit játékával, egyéniségével adott sokszor a körülötte feltűnőknek.
Egy héttel halálos biciklibalesete előtt láttam a Zsámbéki Színházi Bázison. Szikszai Rémusz kiváló rendezésében a Caligula helytartóját adták, ő alakította meggyőző természetességgel Luciust, a kissé nehézfejű, becsületes római lovagot. Színészi játéka egyébként is természetes volt, messze esett tőle, akár a szerepeiben, akár magánéletében minden manír. Nem kertelt, nem alakoskodott, ha valami, ez távol állt rendkívül szókimondó, őszinte egyéniségétől.
Nem végzett színiiskolát. Pályafutását hosszú küzdelem kísérte a kezdetektől. Kívülről érkezett, s folyamatosan bizonyítania kellett, hogy helye van a pályán. Ezt a küzdelmet, a külső szemlélőnek sokszor úgy tűnt, játszi könnyedséggel vívta meg, így harcolta ki nagy sikereit.
Az RS 9 Színházban indult színészi útja 1994-ben, majd alapító tagja lett a Krétakörnek. Hosszú ideig vidéken, Kecskeméten, Debrecenben, Tatabányán is játszott, majd 2003-ban tagja lett az Új Színháznak. Az utolsó, tragikus véletlen pillanatig hatalmas energiáit mozgósítva játszott és alkotott kiemelkedőt, például Závada Pál Bethlenében mint Homonnai György trónkövetelő, a Steinbeck-mű, az Édentől keletre Calebjeként és a Stúdió K-ban játszott Ványa bácsi-adaptációban, hogy csak a nemrégiben bemutatott előadásokat idézzük.
Számomra a legemlékezetesebb az évek óta nagy sikerrel játszott A Grönholm-módszer című Jordi Galcerán-darabban volt. A munkára jelentkező fiú, Ferran szerepében színészi kelléktára kifogyhatatlannak tűnő gazdagságát mutatta fel: rámenős, gátlástalanul agresszív üzletember, ravasz manipulátor, szolgalelkű hivatalnok és ugyanakkor a sötétségtől, bezártságtól, haláltól félő, esendő ember volt egyszerre, szinte pillanatokon belül váltva karaktert. Kitűnő párt alkottak Botos Évával, alakításuk a darab rejtett kincseit, mélyrétegeit tárta a néző elé.
Hasonlították Latinovits Zoltánhoz, ami ha teljesen nem is állja meg a helyét, mégis magában foglal egy Huszár Zsolttal kapcsolatos alapigazságot. Nem az azonos szerepek miatt, hiszen mindketten játszották Romeót vagy a Mario és a varázsló Cipolláját – nagy sikerrel. Huszár, akárcsak Latinovits Zoltán, azok közé a sűrű anyagból épített emberek közé tartozott, akik gyorsan égő életet éltek, s mégis elképzelhetetlen volt róluk, hogy valaha meghalhatnak. Negyvenévesen megdöbbenve búcsúzunk tőle, megsiratva a nagy reményű pálya váratlan megszakadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.