Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Junge Freiheit
Szakmaiatlan reagálás címmel a magyar közmédiában végrehajtott elbocsátásokról közölt elemzést tegnap megjelent számában a berlini politikai, kulturális hetilap. A cikkíró, a Budapesten élő Jan Mainka – a Budapester Zeitung és a The Budapest Times hetilapok főszerkesztője – elemzésének alcímében azt hangoztatta, hogy a közmédiában a „vízfejet” szüntetik meg, és „tisztogatási akcióról” nem lehet beszélni. A szerző emlékeztetett a júliusi elbocsátásokra, utalva arra: miközben a kormány ezt a már régóta előre látható lépést gazdasági megfontolásokkal indokolta, néhány érintett, valamint az ellenzék azonnal „politikai tisztogatásról” beszélt. A német média jelentős része ez utóbbi megközelítést fenntartás nélkül átvette – fogalmazott a cikkíró, a német média reagálását is „szakmaiatlannak” nevezve. Jan Mainka szerint a felmondást tartalmazó „kék levelek” nem derült égből villámcsapásként érkeztek. Az Orbán-kormány ugyanis soha nem csinált titkot abból, hogy az eladósodott közmédia problémáját az államháztartás szanálását célzó általános stratégia részeként kívánja megoldani. Így pedig nem kerülhető meg a szocialista időkre emlékeztetően felduzzasztott személyi állomány leépítése – tette hozzá.

Právo
Már a temetéseken is spórolnak a csehek: az utóbbi időben egyre többen választják a szertartás nélküli temetést az országban. A cseh statisztikai hivatal közlése szerint jelenleg a temetések mintegy 35-40 százaléka zajlik le szertartás nélkül az országban, míg tíz éve ez alig
10-15 százalék volt.

france2
A párizsi közlekedési vállalat egy külön villamost bérelt annak a százötven bulgáriai és romániai cigánynak az elszállítására, akik egy törvénytelen táborban éltek a főváros Saint-Denis negyedében – számolt be a francia televízió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.