Napi sajtószemle

MN
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalja.ma
Nem engedte be az ukrán határőrség az ország területére az idei debreceni virágkarnevál egyik különdíjas kocsiját, amelyet Ungváron szerettek volna kiállítani – adta hírül többek között a kárpátaljai magyar nyelvű hírportál is. A Kölcsey Ferencet ábrázoló kompozíció az ungvári magyar főkonzulátus „vendégeként”, Ukrajna függetlenné válásának 20. évfordulójára rendezett ünnepségre érkezett volna a kárpátaljai városba, ám míg több hivatalnok fényképezkedett a kompozícióval, a legmagasabb rangú vámtiszt visszafordította a kocsit, mondván, a virágkocsinak nincsenek papírjai, így nem engedheti be a „járművet” az országba. A kocsik határon átívelő utaztatása nem új keletű, idén Nagyváradon például öt virágkocsit is megtekinthettek az érdeklődők.


Reuters
A benzináraktól, a munkanélküliségtől, a gazdasági ellehetetlenedéstől és még a helyi iskolák minőségesésétől is jobban félnek az emberek, mint a klímaváltozástól – ismertette az oxfordi egyetem klímaváltozást tanulmányozó intézetének friss felmérését a brit hírügynökség. Az 51 országban huszonötezer önkéntes bevonásával készített közvélemény-kutatás szerint noha az emberek 69 százaléka aggódik a klímaváltozás várható hatásai miatt, ám mindez eltörpül az egyén jövőjét nagyban befolyásoló gazdasági tényezők mögött. A felmérés alapján egyébként megfigyelhető, hogy Kínában az elmúlt két évben 77-ről 64-re, míg az Egyesült Államokban négy év alatt 62-ről 48 százalékra csökkent a klímaváltozás miatt aggódók aránya.


AFP
Fogvatartottak címmel cikket jelentetett meg az orosz ellenzéki Novoje Vremja hetilapban Mihail Hodorkovszkij – idézte Jevgenyija Albacot a francia hírügynökség. A magazin főszerkesztője szerint a Jukosz kőolajipari konszern jelenleg szabadságvesztését töltő volt főrészvényese két-három hetente jelentkezik írással. Mostani cikkében Hodorkovszkij két őrizetes történetét meséli el, akiknek egyike felmetszette a hasát, beleit pedig a börtönőrökre borította, tiltakozásul amiatt, hogy olyan lopást akartak a terhére róni, amelyet nem követett el. A férfi túlélte az esetet. Az egykori oligarcha tevékenységével kapcsolatban az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat közölte: a rabok írhatnak újságba.


CBS NEWS
Pilótajátéknak és hatalmas hazugságnak nevezte iowai beszédében az amerikai társadalombiztosítás alatt működő nyugdíjrendszert – az amerikai televíziótársaság által is idézett – Rick Perry. A republikánusok színeiben a jövő évi amerikai elnökválasztás jelöltségére aspiráló texasi kormányzó szerint a mai fiatalok nem fogják visszakapni a munkabérükből az életük során levont járulékok összegét. A republikánus politikus ezért komoly társadalmi vitát kezdeményezne a rendszer esetleges átalakításának lehetőségeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.