Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liberation.Fr
A líbiai katonai műveletek megindításával Franciaország lemosta magáról annak szégyenét, hogy korábban a „reálpolitika” jegyében nagy pompával fogadták Párizsban Kadhafit – írta kommentárjában a francia lap, amely szerint a harcok után a békét is meg kell nyerni, „olyan államot kell teremteni, amely kiérdemli ezt a nevet”.


Corriera Della Sera
Ne kövessük el azt a hibát, hogy úgy gondoljuk, az ezredes mindig népszerűtlen volt. Kadhafi nacionalista és nyugatellenes kirohanásai népszerűek voltak a líbiai társadalom egy részének és az afrikai nyilvánosságnak a körében. A nem hívőknek és a mérsékelt mozlimoknak tetszett, ahogy leszámolt az iszlamisták tűzfészkeivel – írja az olasz lap.


Die Presse
Az európai kormányzati és konszernszékhelyeken ma senki sem igazán akar Kadhafira emlékezni – írta a konzervatív osztrák lap, rámutatva, hogy mindenekelőtt a kőolaj a fő oka annak, hogy Ausztria hirtelen felfedezte a győzelem előtt álló felkelők iránti rokonszenvét. A lap megjegyzi, ha Ausztria csak azokkal az országokkal tartana fenn gazdasági kapcsolatokat, amelyek elkötelezik magukat a nyugati értékek mellett, akkor az országban egy csapásra több százezer ember válna munkanélkülivé.


Die Welt
Senki nem tudja, mi következik. Kadhafit és fiait egyelőre nem fogták el, és bukásuk ellenére folytatják cinikus játékukat, de az bizonyos, hogy új korszak következik – írja a német konzervatív lap. Az újság szerint az átmeneti tanács hatalmi jogkörei és tényleges befolyása egyelőre átláthatatlan, a különböző törzsek, illetve klánok gyilkos rivalizálása, valamint az iszlamizálódás fenyeget.
Az elemző felidézte Irán példáját, ahol a sah megdöntése után a fundamentalista vallási vezetők vették át a hatalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.