Napi sajtószemle

MN
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Independent
Az elmúlt tíz évben nem érte hasonló támadás az Egyesült Államokat saját területén, és most már nagyon valószínűtlen az ilyen méretű terrorakciók megismétlődése – írta a liberális brit lap tegnapi elemzésében. Tíz évbe telt ugyan, de Amerika immár közel járhat ahhoz, hogy végleg kiüsse az al-Kaidát, legalábbis annak eredeti hálózatát, amelyet még Oszama bin Laden irányított.


The Sunday Telegraph
A háború a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség nyugati értékei és az iszlamista fanatizmus korlátolt, dogmatikus, gyűlölettel telt bigottsága között zajlik, és vannak arra utaló jelek, hogy az elnyomatás, az elnyomorítás és a halál iszlamista ideológiája visszavonulóban van – írta a brit újság.
A lap szerint az arab tavasz eseményei az iszlamistákat is meglepetésként érték, a korrupt és zsarnoki egyiptomi, tunéziai és líbiai rezsimeket megdöntő demonstrációkat – és a szíriai megmozdulásokat – olyanok szervezték, akik szabadságot és demokráciát akarnak. Ha mindez olyan kormányokat teremt, amelyek tiszteletben tartják e célkitűzéseket, akkor a Közel-Kelet végső soron a demokrácia, a jólét és
az egyéni szabadság térségévé válhat, az iszlamizmus pedig jelentéktelenségbe szürkülhet. Addig azonban még hosszú az út; a kairói izraeli nagykövetség elleni támadás is jelzi, hogy nem szabad a tolerancia és a civilizáltság azonnali meghonosodását várni a térségben.


Le Figaro.fr
Miközben a terrorveszély a nyugati világ mindennapjainak részévé vált, a jóslatok ellenére a civilizációk összecsapása nem történt meg – vélte a konzervatív francia lap. Az arab tavasz világossá tette, hogy Bin Laden eszméi nem hódítanak a muzulmán fiatalok körében, akik olyan életre és modernitásra vágynak, amilyenre senki sem számított az arab utcákon.


lemonde
A francia liberális lap idézi Zbigniew Brzezinski volt amerikai elnöki főtanácsadót, aki szerint a tíz évvel ezelőtti merényletek után szükséges volt a katonai visszavágás. A Bush-adminisztráció vele is konzultált, ő pedig támogatta az afganisztáni beavatkozást az al-Kaida vezérkarának hatástalanítására, de az iraki háború, amelyet hazugsággal magyaráztak az amerikai népnek, szerinte már nem volt szükséges, és növelte az arab ellenszenvet. Brzezinski nem túl optimista az arab tavaszt illetően, mert kételkedik abban, hogy valódi demokratikus intézmények jöhetnek létre Líbiában, Egyiptomban vagy később Szíriában, Jemenben vagy Szaúd-Arábiában.


asharq alawsat
A szeptember 11-i események évfordulója egyre inkább fesztiválra hasonlít: könyvek, dokumentumfilmek, hírműsorok és csak az eseményre készített, különleges ajándéktárgyak tömege jelenik meg ekkor – említi meg cikkében a Londonban szerkesztett szaúdi hátterű lap cikkírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.