Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

PressTv
Az angol nyelvű iráni hírhálózatnak nyilatkozó Jeff Steinberg amerikai elemző arra figyelmeztet, hogy mielőtt bárki is ünnepelni kezdené a líbiai lázadók győzelmét és Moammer el-Kadhafi vesztét, ne feledkezzünk meg George W. Bush 2003. május elején mondott beszédéről – akkor Irakról szólva azt mondta: „Feladat végrehajtva.” Steinberg emlékeztet: a líbiai lázadók a NATO segítsége nélkül semmire sem mentek volna, s Kadhafi eltávolítása után ellenállást szervezhetnek volt emberei és hívei, amelynek hosszúra nyúló háború lehet a következménye.


The Guardian
Irakhoz – és sok más arab országhoz – hasonlóan Líbiában is társadalmi feszültségek vannak. Újra a felszínre kerül majd az a törzsi, etnikai és vallási rivalizálás, amelyet a Kadhafi-rendszer a szőnyeg alá söpört. Hosszú távon szükséges ezzel a problémával foglalkozni, rövid távon azonban a demokratikus folyamatok egyik akadálya lehet – írja a baloldali brit napilap. Szerinte ugyanakkor Líbia nem lesz újabb Irak vagy Afganisztán. Ezt többek között azzal indokolja, hogy a korrupció és a titkosrendőrség tevékenysége ellenére Kadhafi Líbiájában egy normálisan működő kormányzati rendszert állítottak fel, a demokráciához tehát nem kell a kezdetekhez visszanyúlni, csak kisebb reformokat kell végrehajtani.


USA Today
A líbiai fejlemények Obama sikerét jelentik, annak a politikának a sikerét, amelynek lényege az egymással való együttműködés, a multilaterális megközelítés, illetve az, hogy nagyobb felelősséget adjunk szövetségeseinknek. Obama számára ez lehet az a példaértékű teljesítmény, amely alátámasztja kül- és biztonságpolitikájának sikerét – nyilatkozta a legolvasottabb amerikai napilapnak Michael O’Hanlon, a Brookings Institute elemzője.


Die Welt
A líbiai válság tanulsága egy régebben megállapított tény az európai geopolitikával kapcsolatban – eszerint a Földközi-tenger nem egy árok, hanem egy kulturális, stratégiai és gazdasági kötelék, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk – véli a konzervatív napilap. „Az a tény, hogy Németország, amely erkölcsi kérdésekben szeret kioktatni másokat, az intrikát és a taktikai manőverezést választotta, diplomáciai ügyetlenkedésének adott tanúbizonyságot, s nem maradt hű szövetségeseihez, hosszú időkig kísérteni fogja” – állapítja meg az újság, utalva arra, hogy a németek nem vettek részt a NATO műveleteiben.


Al Kudsz
Vezércikkében elítéli a nagyhatalmak hallgatását az izraeli erőszakkal kapcsolatban az al-Kudsz palesztin napilap. Az újság szerint képmutatók a nyugati hatalmak, amelyek előszeretettel beavatkoznak az arab államok belügyeibe, ám elfordítják tekintetüket, amikor Izrael palesztinokat öl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.