Napi sajtószemle

MN
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BBC News
Ma került a boltok polcaira Indonéziában a 42 éves korábbi al-Kaida-tag, Naszír Abbász életét feldolgozó Dzsihád kapitány – olvasható a BBC internetes oldalának indonéziai kiadásában. A 137 oldalas képregény elmeséli a fiataloknak az egykori kiképzőtiszt történetét, aki a 2002-es, 202 halálos áldozatot követelő bali robbantások után fordult el a Dzsemaja Iszlamija nevű szervezettől. Pálfordulása óta az indonéz hatóságokat segítette, több egykori társát is kézre kerítette, az ázsiai országban ezért nagy népszerűségnek örvend, és még ma is sokan megállítják az utcán, és autogramot kérnek tőle. A képregényt osztogatni fogják az iskolákban is, mert Abbász azt szeretné, ha a gyerekek tanulnának az ő hibáiból, és nem követnék az ő útját. Mint mondta, rájött, hogy ártatlan civileket ölni a hit nevében helytelen, és erre azóta a többi terrorista figyelmét is fel szeretné hívni. A kezdeményezés immár többedik abban a sorban, amely népszerű eszközökkel kívánja felhívni a figyelmet politikai problémákra és kezelésükre.


Die Welt
Philipp Rösler német gazdasági miniszter a konzervatív napilap tegnapi számában arról beszélt, hogy „az euró stabilizálása érdekében többé nem létezhetnek tabuk, beleértve szükség esetén Görögország rendezett államcsődjét is, ha megvannak hozzá a szükséges eszközök”. Rösler rámutatott továbbá: „a görög kormány tisztában van azzal, hogy csak abban az esetben kap újabb támogatást, ha további reformokat hajt végre”. A miniszter véleménye azt tükrözi, hogy a német politika türelme is fogytán van. A lap emlékeztet, hogy az euróövezet vezetői már megállapodtak az újabb, második mentőcsomagról Görögországnak, de cserébe elvárják Athéntól, hogy odahaza pénzügyi téren tegyen további komoly lépéseket.


leParisien.fr
A francia belügyminiszter becslése szerint a Párizsban őrizetbe vett bűnelkövetők tíz százaléka román nemzetiségű – olvasható a párizsi lapban. Claude Guéant rámutatott: az idei év első hét hónapjában csaknem 1200 román állampolgárt állítottak bíróság elé a francia fővárosban. Vagyis minden tizedik delikvens Romániából érkezett. „2011. július végéig 4800 románt vett őrizetbe a párizsi rendőrség, szemben az előző év azonos időszakában följegyzett 2500 személlyel. Ez csaknem 90 százalékos növekedés” – hangsúlyozta a belügyminiszter. A jelenség megfékezésére Guéant azt tervezi, hogy néhány héten belül úgynevezett román összekötő bíróságot hoz létre Párizsban. Ennek feladata az lesz, hogy megszervezze a kiskorú román bűnelkövetők repatriálását hazájukba. A miniszter azt is elmondta, hogy a fővárosi rendőrprefektus még ezen a héten rendelettel fogja betiltani a koldulást Párizs világhírű sugárútján, a Champs-Élysées-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.