Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian
A brit baloldali lap internetes oldalán a véleménycikkek közé illesztett videofelvételen Michael Dillon egyetemi professzor arról beszél, a terror elleni háború tíz évét el kell helyezni a liberális hadviselésnek az 1989, a szovjet felbomlás és a hidegháborús struktúrák megszűnése óta eltelt több mint tíz esztendejében is. Az elmúlt húsz év a liberális rezsimek által megragadott lehetőség volt, hogy a világot a liberális gazdaságpolitika alapján vezessék. Ebben kibontakozhattak azok a katonai törekvések is, amelyek a liberalizmus hajnalától, a XVIII. század kezdetétől tetten érhetők. Paradox módon – mondja Dillon – az a korai vélekedés, hogy a liberális rendszer segít nemzeti és nemzetközi szinten a békés kapcsolatok kiépítésében, nem valósult meg, sőt ahelyett, hogy elhozta volna a háború végét, megsokszorozta azokat az okokat, amiért háborút lehet vívni.

Kurier
Sajnálatosnak nevezte az európai politika jelenlegi színvonalát a cseh külügyminiszter az osztrák lapban megjelent interjúban. Karel Schwarzenberg úgy vélekedett, egész Európában az európaitól a nemzeti felé vezető tendencia tapasztalható. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a magyarországi nacionalista tendenciákról, úgy válaszolt: az a nyugtalanító, hogy összeurópai trendről van szó. A cseh politikus szerint a Fidesz liberálisból populista, jobboldali-nemzeti párttá vált, s úgy vélekedett, a Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget, ha nem lettek volna szabálytalanságok az előző kormányban.

Khaleej Times
Szíria Oroszországnak vagy Kínának fogja eladni azt az olajmennyiséget, amelyet az európai vásárlók nem tudnak megvenni, így a nyugati szankciók nem fogják érinteni az országot – idézi az Egyesült Arab Emírségekben megjelenő lap Szíria pénzügyminiszterét. A szíriai olaj 99 százaléka Európába kerül, az ország tárolókapacitása pedig csekély, így a vásárlók megjelenése nagyon fontos lenne Damaszkusz számára. Kína azonban közölte, viszonylag kicsiny a szíriai olajexport, így nem valószínű, hogy megvenné a fennmaradó mennyiséget. Az olajalkuszok szerint Oroszország szintén nem rajong az ötletért.

Krónika
Az eredeti szövegtől eltérően adta elő a román himnuszt Marcel Pavel énekes a Románia és Franciaország közötti kedd esti labdarúgó-mérkőzés előtt, emiatt a népszerű előadót és a Román Labdarúgó-szövetséget egyenként 330 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta Bukarest prefektusa – írta honlapján a kolozsvári Krónika napilap. Az előadó közölte: azért módosított a himnuszon, mivel szerinte politikai felhangot kapott volna, hogy „megénekli” az eredeti szövegben szereplő Traianus római császárt, akinek a neve megegyezik Traian Basescu államfőével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.