Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Wall Street Journal
Hatalmas sikernek, történelminek nevezi másokkal egyetemben az ExxonMobil és a Rosznyefty üzletkötését az amerikai üzleti körök lapja. Az amerikai cég a többmilliárdos megaszerződés értelmében orosz partnerével együtt kutat olaj után az Arktiszon és a Fekete-tengeren, míg a Rosznyefty a mexikói-öbölbeli és texasi mezőkből kap részesedést. Ez az üzlet a BP hasonló terveinek összeomlása után hatalmas lehetőség az Exxonnak, ugyanis a Karszki-tenger jege alatt hatalmas tartalékok rejtőznek, míg a Rosznyefty által először fér hozzá orosz cég amerikai energetikai projektekhez.

Ziarul Financial
Dúsgazdag amerikai és izraeli üzletemberek állnak a kanadai Gabriel Resources vállalat mögött, amely 80 százalékos részesedéssel bír a verespataki arany- és ezüstkitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai–román vegyesvállalatban – tudta meg a román gazdasági napilap. Információik szerint az amerikai John Paulson és Thomas Kaplan, valamint az izraeli Beny Steinmetz már több száz millió dollárt fordított a verespataki beruházásra. Az RMGC az erdélyi Verespatakon tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kibányászni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.