Négy napra a dunai világcsúcstól

Nagy Áron
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig néhány nap választja el a Hasulyó család férfi tagjait attól, hogy világrekordot állítsanak fel. Apa és két fia várhatóan négy napon belül eléri a Duna-deltát Romániában, s akkor elmondhatják majd: a világon először három magyar evezett le speciális szörfdeszkákon Németországból a folyam fekete-tengeri torkolatáig. A paddlingosok hét végén maguk mögött hagyták a Vaskaput, s vele Szerbiát. Internetes naplójuk szerint a Duna ezen része a legszebb. Szurdokok, barlangok és kristály tiszta víz jellemzi azt a tájat, ahol legutóbb elhaladtak. Útjuk azonban már korábban is várak, sziklák alatt vezetett, de akkor még gyárak rontották az összképet.
A folyam szerbiai szakasza azonban nem csak látványosságokkal szolgált. A rekordkísérlet 29. napjának legmeghatározóbb élménye például az volt, amikor egyik lábukat a Tisza a másikat a Duna vize mosta – olvasható honlapjukon. Újvidéken is nagy pillanatokat éltek át, ott ugyanis belecsöppentek a helyi kajak-kenu bajnokságba, amelynek szervezői a hangosbemondón keresztül köszöntötték őket. Az utolsó nyári napon új csúcsot állítottak fel: augusztus 31-én pirkadattól alkonyatig 74 kilométert sikerült megtenniük a hullámok hátán. Korábban, Ausztriában egy másik rekordjukat is megdöntötték: köszönhetően a jó sodrásnak, egy kilométert 3 perc 48 másodperc alatt eveztek le. Emlékezetes, a család augusztus elején kezdte meg rekordkísérletét Németországban. Magyarországra augusztus második felében ékeztek; Szent István ünnepén éppen Budapesten jártak.
A lapunknak még elindulásuk előtt nyilatkozó apa, Hasulyó Tibor elmondta: az ötlet 2007-ben fogalmazódott meg bennük, azóta készültek a nagy utazásra. Vállalkozásukkal buzdítani is szeretnének: a fiatalokat arra, hogy aktív életet éljenek, a szülőket arra, hogy minél több időt töltsenek gyermekeikkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.