Négymilliárd euró adósságtörlesztésre

Újabb négy százalékponttal csökkenti a kormány az államadósságot, és nem vesz fel hitelt – jelentette be tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. Matolcsy György gazdasági miniszter arról beszélt, a költségvetésben mutatkozó százmilliárdos hiányt jövedéki adók emelésével, szigorúbb adószedéssel, illetve beszerzési stoppal pótolja ki a kabinet.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezet súlyos kihívásokkal néz szembe a következő hónapokban és valószínűleg években is – közölte tegnap Orbán Viktor Lovasberényben a kétnapos kormányülés után. A miniszterelnök szerint az államadósság Európában egyszerre oka és következménye a válságnak. – Ez azt jelenti, hogy azok az államok, ahol nő az államadósság, egy megállíthatatlan spirálba kerültek, és csak azoknak van esélyük a lassuló gazdasági növekedés mellett is sikeressé válni, amelyek képesek megtörni ezt a spirált – fejtette ki. A kormányfő leszögezte, hogy Magyarország célja a gazdasági függetlenség visszanyerése, vagyis az állam kiszabadulása az adósságcsapdából.
Ebből a célból a kormány arról döntött: az október és november hónapban lejáró, két nagyobb öszszegű hitelt úgy fizeti vissza az állam, hogy közben nem vesz fel másikat. A miniszterelnök elmondta, az év első felében 82 százalékról 77 százalékra csökkentett államadósságot most további négy százalékponttal szeretnék mérsékelni. – Az új alaptörvényben vállaltuk, hogy 50 százalék alá visszük a nemzeti össztermékhez képest arányosan kiszámolt államadósságot. Ez az államadósság-arányszám csökken most 73 százalékra, ami abszolút értékben is jelentős – ismertette a kormányfő.

*

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kormány gazdasági teljesítményének köszönhetően a Magyar Nemzeti Bankban található valutatartalék egy része felett a kormány rendelkezik, amelyből hárommilliárd eurót mozgósítanak az államadósság csökkentése érdekében. – További egymilliárdot pedig a nyugdíj-átalakítás során az államhoz került külföldi cégek részvényeinek értékesítéséből állítunk elő. Ez négyszázalékos csökkenést eredményez – tette hozzá. Megjegyezte, amennyiben az ország mindenkori költségvetésének hiányát három százalék alatt tudjuk tartani, az államadósság már csökkenni fog.
Matolcsy György elmondta, a gazdasági növekedés lassulására a kormány az ország átszervezésének, megújításának gyorsításával válaszol. – Az államadósság újratermelődését is meg kell akadályoznunk, amely az államháztartási hiány három százalék alatt tartásával érhető el – erősítette meg Orbán Viktor szavait a nemzetgazdasági miniszter. Ismertette, ennek érdekében négy döntést hoztak. A kabinet elsősorban felgyorsítja az adó- és vámbeszedések rendjének átalakítását, vagyis hatékonyabbá teszi az adóbeszedést. Hazánkban ugyanis 600 milliárd forinttól esik el az állam az áfacsalások miatt. – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kormány döntése nyomán vállalta, hogy ebben az évben 40 milliárd forintos többlet-áfabevételt szed be – közölte a miniszter. A kabinet emellett beszerzési stopot rendel el az államigazgatás területén.
Bár a jövedéki adókat csak jövőre akarta emelni a kabinet, az államadósság csökkentése érdekében előre hozott néhány intézkedést. A játékadót 50 százalékkal emelik, amely egymilliárd forintos többletbevételt eredményez. A dohánytermékek jövedéki adóját 7 százalékkal, az alkoholtermékekét 5 százalékkal, az aromázott szeszes italokét pedig 50 százalékkal növelik, amellyel további egymilliárd forintos adóbevételre számítanak. – A gázolaj jövedéki adója 97-ről 110 forintra emelkedik, amelynek köszönhetően hárommilliárd forinttal nő az államkassza – tette hozzá Matolcsy. Az intézkedésekkel 90 milliárd forintos többletforráshoz jut az állam. További 10 milliárd forint pluszbevételt várnak a kötelező magánnyugdíjpénztár-rendszer reformjától, amelynek köszönhetően külföldi részvények kerültek az ország tulajdonába, amelyek után osztalék jár. A nemzetgazdasági miniszter szerint az intézkedésekkel elérhető a kívánt cél, vagyis az államháztartási hiány három százalék alatt tartása, és pótolhatják azt a 100 milliárd forintos hiányt, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.
Matolcsy György kitért arra is, hogy az idén és jövőre kétszázalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. Megjegyezte, készítenek olyan prognózist is, amely 2,8 százalékos növekedéssel számol jövőre, ha „valami egészen csodálatos” változás történik a világgazdaságban. Valószínűtlennek nevezte azonban, hogy az eurózónában és az uniós tagállamokban dinamikus gazdasági növekedés menjen végbe. Szerinte csak 1-2 százalékos bővülés várható. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó kormányzati előrejelzés óvatos becslés, amellyel ő „nincs kibékülve”. Mint a kormányfő fogalmazott, akkor lesz elégedett a gazdaságpolitikával, ha Magyarország képes lesz magas növekedésre.
A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette, hogy a ma kezdődő háromnapos Fidesz–KDNP-frakcióülésen újabb – a kormány eddigi döntésein túllépő – javaslatokat tehetnek a képviselők. Mint mondta, arra számít, hogy „népi elégedetlenségnek hangot adó” képviselőkkel találkozik majd, akik különböző igényeket, javaslatokat vagy követeléseket fogalmaznak meg. – Ezeket Matolcsy miniszter úrral nekünk pénzügy-politikai szempontból értelmes keretek közé kell szorítanunk – tette hozzá.
Arra az újságírói felvetésre, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak, a miniszterelnök úgy reagált: erről a problémáról vasárnap tárgyal a kormány. Megjegyezte, ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül.
Orbán Viktor elmondta, a kormányülésen a 2012-es költségvetés „nehéz kérdései” közül is megvizsgáltak néhányat. Ezekkel kapcsolatban megjegyezte, lényeges, hogy az állam gazdálkodása jövőre is az államadósság csökkenését eredményezze, miközben a középosztály megerősödik. Hozzátette: a kabinet céla az is, hogy jövőre a legalacsonyabb keresetből élő emberek előrébb juthassanak, és kinyíljon előttük a középosztály felé vezető út kapuja, például a bérpótló juttatás összegének mintegy dupláját garantáló közmunkaprogramok révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.