Nem adják fel a kávézó foglyai

Jól van, de egyre jobban hiányzik a családja annak a két férfinak, aki a Mammut üzletház oldalában levő kávézóban barikádozta el magát egy bérleti jog körüli vita miatt két héttel ezelőtt. A Mammut Zrt. továbbra sem nyilatkozik, tegnap azonban végre bemehettek a takarítók, hogy fertőtlenítsék a helyet.

Győr Ágnes
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birtokvédelmi eljárást kezdett tegnap a II. kerület a Mammut bevásárlóközpont egyik kávézójának ügyében – jelentette a távirati iroda. Miként megírtuk, a fővárosi bevásárlóközpont oldalában lévő Promenád Café a bérlő és az üzletház jogvitája miatt zárva tart. A Mammut biztonsági őrei augusztus 23. óta nem engednek be senkit az üzletbe, amelyet két nappal később kordonokkal zártak körül. A Mammut Zrt. megszüntette a víz- és áramszolgáltatást az ingatlanban, ahol a kávézót üzemeltető cég ügyvezetője és egyik munkatársa két hete elbarikádozta magát. Elmondásuk alapján így akarják megóvni a kávézóban maradt berendezést, értékeket.
A kávézó üzemeltetői 2001 augusztusától bérelték a helyiséget, jogviszonyuk az eredeti szerződés szerint tíz évre szólt, a bérlő azonban azt egyoldalú nyilatkozattal további öt vagy tíz évvel meghoszszabbíthatta. Ez utóbbi lehetőséggel az üzemeltetők éltek tavaly májusban – derült ki abból a levélből, amelyet Király Lajos, a kávézó ügyvezetője küldött néhány napja Láng Zsolt polgármesternek. A levél szerint a Mammut Zrt. ennek ellenére tavaly novemberben felmondta a bérleti szerződést, a két fél ugyanis nem tudott megegyezni a jövőben esedékes bérleti díj összegéről. – Felajánlottuk, hogy 15 százalékkal növeljük az eddigi összeget, ezt azonban a bérbeadó nem fogadta el, helyette 80-90 százalékos emelést akart – fejtette ki az újságíróknak egy kihangosított telefon segítségével nyilatkozó Király Lajos. Mint mondta, kollégájával egyébként jól vannak, olvasnak, pihennek és várnak, a családjuk azonban mindkettőjüknek nagyon hiányzik. Legutóbb augusztus 22-én tudtak fürödni, azóta lehetőség szerint nedves törlőkendőkkel tisztálkodnak. Menyhért Mészáros László, a Promenád kávézó bérlőinek sajtótanácsadója úgy vélekedett: a Mammut vezetősége túlment az emberiesség határán, mert nem engedi meg, hogy ételt és italt adjanak a bentlévőknek. Úgy tudjuk, a rokonok rendszeresen juttatnak be élelmet és innivalót a kávézóba a kerítésen át.
– Nagyon mélyen beletapostak az emberi méltóságunkba, de erkölcsileg erősek vagyunk – hangsúlyozta Király Lajos, majd hozzátette, hogy kitartanak, amíg csak erre szükség van. Az étteremben augusztus 23. óta hűtetlenül tárolt húsárú megromlott, a leve szétfolyt. A húst időközben elszállították, a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága pedig augusztus 29-én elrendelte a kávézó fertőtlenítését és kitakarítását. A Mammut Zrt. azonban végül csak tegnap délután engedte be a takarítókat, hogy megszabaduljanak a bűzölgő folyadéktól – fejtette ki lapunknak a sajtótanácsadó. Szerdán a kerületi népegészségügyi intézet két munkatársa is járt a helyszínen, s határozatban rovarirtást rendeltek el.
A Mammut üzletház vezetősége nem kívánt nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.