„Nem lehet következmény nélkül félelmet kelteni”

Rendkívüli ülésen tárgyalt tegnap a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte Magyar Szigeten elhangzott, antiszemita tartalmú beszédek kapcsán indított vizsgálatokról. Az MSZP és az LMP nem, illetve csak nagyjából elégedett a rendvédelmi szervektől kapott tájékoztatással, amelyet viszont a Fidesz teljes körűnek értékelt.

Swendt Pál
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal beszámolóját hallgatta meg tegnap a parlament nemzetbiztonsági bizottsága azokról a vizsgálatokról, amelyeket az augusztus eleji Magyar Sziget rendezvényen elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt indítottak. Az LMP és az MSZP kezdeményezésére összehívott zárt tanácskozás után Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke újságíróknak úgy fogalmazott: csak nagy vonalakban kaptak tájékoztatást, amivel nem elégedett. Mint mondta, politikailag nem megnyugtató, ami történik, mert helyes, hogy vizsgálják a büntetést érdemlő kijelentéseket, azonban szerinte a hatóságoknak ezt sokkal világosabbá kellene tenniük a nyilvánosság előtt is, mert jelenleg úgy tűnik, mintha ilyet következmények nélkül lehetne tenni.
Emlékezetes: a verőcei, Magyar Sziget nevet viselő fesztiválon Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője többek között azzal a kérdéssel fordult hallgatóságához: „Bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” Tyirityán kijelentette azt is: el kell jutni oda, hogy egy gépkarabély elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát. Ugyanitt Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor agyonlövéséről értekezett. Kijelentéseik nyomán a TEK vizsgálatot indított, az LMP pedig a legfőbb ügyészhez fordult, mert az elhangzottak kapcsán felmerült a közösség elleni izgatás gyanúja.
Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja az ülés után közölte: nagyjából elégedett a hallottakkal, s az ülésen kapott tájékoztatást jelen pillanatban kielégítőnek tartja.
Eltérő véleményt fogalmazott meg viszont Kocsis Máté, a testület fideszes tagja, aki lapunknak azt mondta: pártja szükségesnek tartotta az ülés összehívását, és az ott megjelent rendvédelmi vezetők teljes körű tájékoztatást adtak a delegáltaknak.
Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja újságírók előtt úgy értékelte az ülést: „az MSZP és az LMP szánalmas vergődését láthattuk, és ahogyan az szokásos, most is megindult a hivatásos rettegés”. – Fölösleges ezen ennyit rugózni. A meghívottak beszámolói megerősítették, hogy az ügynek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki fenntartotta pártja álláspontját, amely szerint elhatárolódnak a Magyar Szigeten elhangzottaktól.
A Belügyminisztérium az ülés után kiadott közleményben tudatta, hogy álláspontja szerint nem lehet következmények nélkül félelmet kelteni Magyarországon, a tárca ezért az irányítása alatt álló szerveken keresztül „folyamatosan figyelemmel követi” a félelmet keltő, a közrendet veszélyeztető eseményeket, így a Magyar Sziget rendezvényen történteket is. Hangsúlyozták azt is: nem engedhető meg, hogy bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben radikális szerveződések felléphessenek, ezért már a tavasszal életbe lépett a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely az egyenruhás bűnözésnek parancsolt megálljt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.