Nem Serena nyert, hanem Samantha

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Sport7fő hasábjain még azzal büszkélkedtünk, hogy bő két héttel ezelőtti beharangozónkban előre modellezni tudtuk az amerikai nyílt teniszbajnokság idei eseményeit, amelyek alapvetően a papírforma jegyében zajlottak. A magyar idő szerint vasárnap éjjeli női fináléban aztán robbant a bomba, mert ugyan hamar, szűk egy és negyed óra alatt véget ért a csata, de nem a favorit nyert: a negyedik egyéni US Open-sikere felé többek között a világelső Caroline Wozniackin is átrobogott Serena Williams simán kikapott 6:2, 6:3-ra Samantha Stosurtól.
A 27 éves ausztrál győztes ezzel 1999 óta tartó profi pályafutása alatt egyesben mindössze harmadik WTA-torna-, s első Grand Slam-diadalát szerezte meg, innen is látszik, nem tartozott az esélyesek közé. Nyolcévesen kezdett teniszezni szülőhelyén, Brisbane-ben, a bátyja figyelt fel a tehetségére, amit a felnőttek között sokáig csak párosban kamatoztatott. Itt viszont összesen 23 WTA-versenyt nyert, közte a 2005-ös US Opent és a 2006-os Roland Garrost, oldalán az amerikai Lisa Raymonddal. Aztán komoly izomzatot pakolt fel magára és „ráfeküdt” a szinglire is, amelynek eredményeként 2009 októberében Oszakában, 2010 áprilisában Charlestonban lett első. Tavaly júniusban pedig döntőzött a Roland Garroson, de kikapott Francesca Schiavonétól. A világranglistán idén februárban a 4. helyig menetelt, de kissé visszacsúszott, többek között azért, mert a wimbledoni első körben a mi Arn Grétánk felülmúlta őt. Itt, Flushing Meadowsban két könnyű derbi után egy orosz triót – Nagyja Petrova, Marija Kirilenko, Vera Zvonarjova – búcsúztatott, aztán az elődöntőben megverte a világranglistán akkor még csak 92. (most már 34.) német Angelique Kerbert, majd Serena Williamst.
Utóbbi annak is köszönhető, hogy az amerikai favoritot korábbi meccsein nem állították komoly feladat elé, ráadásul a második szett elején egy nyerő ütése előtt „Come on!” kiáltással buzdította magát, ami miatt a mérkőzést vezető görög Eva Aszderaki Stosurnak ítélte meg a pontot, aki így brékelt. Serena hosszasan tiltakozott, majd a meccs végén nem fogott kezet a bíróval. Hasonló botrányt kavart, mint két éve az elődöntőben egy lábhibabemondásnál…
De vissza Stosurhoz, aki így örvendezett: „Amióta elkezdtem teniszezni, mindig az volt az álmom, hogy itt lehessek. Ez életem egyik legjobb napja, és nagyon szerencsés vagyok, hogy New Yorkban élhettem meg.” Ausztrál női játékos, Margaret Court legutóbb 1973-ban tudott US Opent nyerni, Grand Slam-viadalt pedig Evonne Goolagong-Cawley 1980-ban Wimbledonban, aki SMS-ben gratulált Stosurnak.
A Djokovics–Nadal férfi finálé lapzárta után ért véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.