Nem sért törvényt a neonáci plakát

Nem sérti meg a német törvényeket és az alkotmányt a Német Nemzetidemokrata Párt Adj gázt! feliratú választási plakátja – állapította meg a berlini közigazgatási bíróság minapi ítélete, miután a német főváros Kreuzberg városrészének baloldali vezetése a párt szeptember 18-i helyközi választási posztereinek eltávolítását rendelte el.

Balogh Roland
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem utal a holokausztra, nem sérti az alkotmányt és nem hozható összefüggésbe rasszista, antiszemita tartalmakkal a Német Nemzetidemokrata Párt (NPD) szeptember 18-án esedékes berlini helyközi voksolással kapcsolatos választási plakátja – állapította meg bő egy héttel a szavazás előtt a berlini közigazgatási bíróság. Az ominózus plakáton az NPD vezére, Udo Voigt bőrdzsekiben ül egy motoron, alatta Adj gázt! felirattal. Ez, illetve hogy a magát harmadik utasnak vélő, egykori nemzetiszocialista elveket is valló politikai csoport plakátjait többek között a kreuzbergi Zsidó Múzeum, valamint olyan emlékhelyek közelében rakta ki, amelyek a nácik által meggyilkolt zsidó áldozatoknak állítanak emléket, egyértelmű utalás a holokausztra és félreérthetetlen utalás a gázkamrákban történt tömeggyilkosságra, vélte több szakértő és a berlini városrész baloldali vezetése is. Emiatt korábban elrendelték a plakátok eltávolítását, amelyet bő egy héttel a voksolás előtt helytelenített a német főváros közigazgatási bírósága.
A megméretésre készülő NPD egy másik plakátja – amelyen hatalmas csomagokkal fejkendős, szemmel láthatóan mozlim nők a szemlélőnek háttal sétálnak az utcán – szintén borzolja a kedélyeket Berlinben. Itt a Jó repülést haza felirat keltett komoly megbotránkozást, utalva a német bevándorlókra, azon belül is a legnagyobb számú török kisebbségre.
Az 1964-ben alapított, markánsan szélsőjobboldali német pártot egyébként Udo Voigt 1996 óta irányítja. Jelenlegi, harmadik utas politikáját is ő fogalmazta meg. Az erősen bevándorlásellenes NPD szerint többek között a NATO-ban egyáltalán nincsen képviselete az európaiaknak, nagyon ellenzik Törökország EU-tagságát, magára az EU-ra pedig egy pénzpiaci alapon létrehozott Szovjetunióként tekintenek.
A pártnak két éve közel hétezer tagja volt, és korábban egyetlen képviselői helyet sem tudtak szerezni a szövetségi törvényhozásban, de például 2009-ben Szászországban és legutóbb egy hete – az előzetes választási eredmények szerint – Mecklenburg–Elő-Pomerániában bejutottak a regionális parlamentbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.