Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nem vár gyors javulást az OECD

Nem számít a jelenlegi, magas munkanélküliségi szintek gyors csökkenésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD); a kormányoknak munkahelyteremtést ösztönző intézkedéseket kell hozniuk – közölte az OECD tegnap.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves munkaerő-piaci jelentésében a párizsi székhelyű szervezet azt közölte, hogy július végén 44,5 millió munkakereső volt a szervezethez tartozó 34 fejlett államban, ami 13,4 millió fővel több a válság előtti szintnél. – A kormányoknak nem szabad egy helyben toporogniuk – fogalmazott az elemzésben Angel Gurría, az OECD főtitkára. – A magas munkanélküliségi szintek csökkentése, a munkaerő-piaci lehetőségek javítása és a megfelelő szociális hálók biztosítása a politikai célkitűzések legfontosabbjai között kell szerepeljen – tette hozzá.
A távirati iroda összefoglalója szerint az OECD kiemeli: különösen fontos lenne a munkahelyteremtés abban a hat euróövezeti államban (Észtország, Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia), ahol tíz százalék felett van a munkanélküliségi ráta.
A szervezet szerint a legaggasztóbb a tartósan munkanélküliek számának növekedése; számításaik szerint az egy évnél hosszabb ideje munkát keresők aránya a teljes munkanélküli-csoporton belül több mint megháromszorozódott, átlagosan harminc százalékon áll. A gazdasági szervezet elemzésében megállapítja, hogy a kormányzati támogatás lehetőségeinek csökkenésével az államoknak arra kell törekedniük, hogy költséghatékony, jól megtervezett, a leginkább kitett csoportoknak segítő intézkedésekkel álljanak elő.

Reménykeltő magyar adatok. Nem a közmunkaprogramok miatt nőtt idehaza a foglalkoztatás – jelentette ki Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarországon a második negyedévben 11 százalékról 10,1 százalékra csökkent a munkanélküliség. – A KSH legutóbbi adata szerint nagyjából 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.