Nem várhat tovább a megújulás

Az uniós adósságválság miatt keletkezett idei költségvetési lyuk viszonylag egyszerűen betömhető, a jövő évi feszültséget pedig az ország megújítását célzó program felgyorsításával kívánja elérni a kormány – erről beszélt Orbán Viktor egy rádiós interjúban tegnap. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a következő államadósság-csökkentő intézkedést már a jövő héten bejelenti.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid távon a kormány és a parlament a költségvetés feszültségeit rutinból képes lesz megoldani – mutatott rá Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában tegnap. Azt is hozzátette, hogy a következő évben az ország átszervezésének és megújításának a felgyorsítása lesz a válasz az uniós adósságválságra. A miniszterelnök a jövő héten arra fogja kérni a kabinetet és a kormánypártokat, hogy az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatások átszervezését gyorsítsák fel.
– Egyetlen forint pazarlást, egyetlen felesleges kiadást sem engedhetünk meg magunknak, és egyetlen ember sem dolgozhat feleslegesen az államigazgatásban, mert ezt most már nem bírja el az ország – jelentette ki a kormányfő.
Orbán nyomatékosította, hogy a megszorítások politikája megbukott, s ezért ezt a kormány eddig sem alkalmazta és az elkövetkező időszakban sem fogja. A kormányfő szerint minden intézkedésnek hosszabb távon lesz értelme: meg kell szüntetni a pazarlásokat, ésszerűsíteni kell a rendszereket, továbbá a múlt hibáinak a kijavítása mellett néha egy-egy tabu ledöntésére is szükség van. Megújításnak és átszervezésnek a miniszterelnök azokat a lépéseket nevezte, amelyek a következő 8-10-15 évben is hatnak: „ez különbözteti meg az átszervezést a megszorítástól”.
A kormány tegnap elfogadta első olvasatban a 2012-es költségvetést, amelyről egyelőre csak annyi derült ki, hogy továbbra is 2,5 százalékos hiányt céloz meg jövőre a kormány. A büdzsé témájáról a rádióban a miniszterelnököt is kérdezték, aki azonban nem kívánt részleteket elárulni erről. Bővebb tájékoztatást adott Orbán ugyanakkor az államadósságról, mint mondta, a következő héten bejelenti majd a második államadósság-csökkentést a nyugdíjpénztári vagyonból. A kormányfő arra is kitért, hogy az unióban egyedül Svédország és Magyarország lesz képes az eladósodottságán könnyíteni, ezért is gondolja úgy, hogy „nem- csak túléljük a válságot, de erősebbek is leszünk utána”. Az adósság csökkentése és az államháztartási hiány alacsony szinten tartása enyhíti a költségvetés feszültségeit is, ugyanis a teher mérséklésével kevesebbet kell költeni adósságszolgálatra. Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a héten már jelezte, hogy jövőre 200 milliárd forinttal csökken a finanszírozás igénye.
Tegnap az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára célzott arra, hogy az év második felében további zárolásokra kerülhet sor, s néhány olyan gazdasági lépés is várható, amelynek célja a hiány alakulásának a korrekciója. Jelezte, újra napirendre kerülhet a cigaretta jövedéki adójának az emelése, amitől a kormány tavasszal 30-40 milliárd forintos bevételt remélt, de végül a parlament nem szavazta meg a döntést.

Találkozó közgazdászokkal. Járai Zsigmond volt jegybankelnökkel, Szapáry György washingtoni nagykövettel és Auth Henrikkel, a jegybank egykori alelnökével ül le tanácskozni ma Orbán Viktor kormányfő az Origo információi szerint arról, milyen hatásai vannak Magyarországra az euróválságnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.