Német fegyverimport

Stefan Lázár
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Német gyártmányú fegyverrel harcol a líbiai felkelők egy része. A német hadsereg felszereléséhez tartozó G36-os rohamfegyvereket a diktátor elfoglalt tripoli rezidenciájának egyik pincehelyiségében találták. Loufai Larbi, a Reuters hírügynökség fotósa készítette felvételek azt bizonyítják, hogy az egymással szemben álló felek mindegyike rendelkezik a német gyártmányú, lerövidített puskatusa révén könnyen kezelhető G36-tal, amelyet a német Heckler & Koch cég gyárt. A vállalat azonnal közölte, a fegyverek nem tőlük kerültek a Kadhafi-hadsereghez, majd most zsákmányként a felkelők kezébe.
A szigorúan ellenőrzött fegyverkereskedelem megkerülésének tisztázása kellemetlen feladat a berlini gazdaságügyi minisztérium számára. Főleg, hogy Guido Westerwelle külügyminiszter – akit a Líbiával kapcsolatos politikája miatt lemondásra szólított fel tegnap a baloldali ellenzék – az ENSZ BT-ben elutasította az aktív német részvételt a NATO-bevetés során. Külföldi kormányok csak azután rendelhetnek német fegyvereket, ha kötelezik magukat, hogy azokat nem adják tovább. Ilyen utólagos lépésre ki kell kérni Berlin hozzájárulását. A német fegyverek líbiai megjelenésére valószínűleg illegális úton, ismeretlen fegyverkereskedő közbeiktatásával kerülhetett sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.