Nigerbe szökött Kadhafi egyik fia

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai országokból Franciaországba áramló kenőpénzek ez év márciusában is komolyan foglalkoztatták a francia sajtót, miután Moammer el-Kadhafi akkori líbiai vezető fia azt állította, dokumentumok is bizonyítják, hogy Nicolas Sarkozy francia államfő 2007-es választási kampányát Líbia finanszírozta. Szaif al-Iszlam Kadhafi akkor azt mondta: „Először is azt kérjük ettől a bohóctól, hogy adja vissza a pénzt a líbiai népnek. Azért segítettük, hogy a líbiai népért dolgozzon, de csalódtunk benne. Adja vissza a pénzünket! Minden részlet rendelkezésünkre áll, a bankszámlák, a dokumentumok, az átutalási tranzakciók. Hamarosan mindent bemutatunk” – állította Szaif al-Iszlam Kadhafi.
Moammer el-Kadhafi egy másik fia, Szaadi jelenleg Nigerben tartózkodik – közölte vasárnap este a nigeri kormány. Az MTI által idézett Amadou Morou igazságügyi miniszter elmondta: a Kadhafi fiút és kilenc másik személyt szállító gépkocsioszlop északról lépett be Niger területére, és az ország középső részén fekvő Agadez felé haladt a sivatagban, amikor a nigeri hadsereg katonái feltartóztatták. Egyelőre nem lehet tudni, hogy őrizetbe vették-e. A bukott Kadhafi-rendszer számos magas rangú tisztségviselője talált menedékre Nigerben az elmúlt bő egy hétben, köztük a volt líbiai vezető testőrségének a parancsnoka és a hadsereg két egykori tábornoka. Kadhafi Szaadi nevű, 38 éves fia hivatásos labdarúgó volt, 18-szor szerepelt a líbiai válogatottban, és a líbiai labdarúgó-szövetség elnöki tisztét is betöltötte.
A Kadhafihoz hű erők szívós ellenállása késlelteti a felkelők teljes győzelmét – derül ki a tegnapi líbiai beszámolókból. Három héttel a főváros elfoglalása után három olyan város maradt, amelynek bevétele szükséges még hozzá, hogy az új tripoli vezetés ellenőrzése alá vonja az egész országot: Bani-Valíd és Szirt – Kadhafi szülővárosa –, valamint messze délen Szabha. Az új líbiai vezetés legalább tizenkét rendfenntartója meghalt a Kadhafihoz hű fegyvereseknek a kelet-líbiai Rász-el-Unúf olajfinomítója elleni tegnapi támadásában. Az öt gépkocsin érkező támadók megkíséreltek behatolni a létesítménybe, és megrongálták a kapuját, de az üzemben nem tettek kárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.