Nincs elég forrás vásárlásra

Kevés az emberek elkölthető jövedelme, így az árak is mérséklődtek augusztusban az egy hónappal azelőttihez képest. Az üzemanyagok ára viszont jelentősen emelkedett.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árak augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Egy hónap alatt az élelmiszerekért például több mint egy százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Jelentősen esett továbbá az előző hónaphoz képest – a nyári kiárusítások miatt – a ruházkodási cikkek ára is, de tavalyhoz képest így is 3,8 százalékkal többet kellett fizetni ezekért a termékekért. Augusztusban a járműüzemanyagok ára nőtt erőteljesen, ez a termék 2,4 százalékkal került többe az előző hónaphoz képest és csaknem 14 százalékot drágult tavaly ilyenkorhoz képest.
– Jól látszik, hogy továbbra is gyenge a belső kereslet, a kereskedők nem nagyon tudnak árat emelni – így kommentálta a távirati irodának az adatokat Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. Szerinte az infláció alakulása alapján akár már az év második felében csökkenthetné a jegybank az alapkamatot, ám a rossz külső hangulat miatt ez legfeljebb a jövő év első felében lehetséges. Hasonló okok miatt nem számít kamatvágásra a jövő év közepe előtt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője sem. Szerinte a jegybankot a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos kormányzati elképzelések is arra ösztönözhetik, hogy várjon még ezzel a lépéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.