Nőtt a hiány és az állami devizatartalék

Hírösszefoglaló
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előirányzatot harminc százalékkal meghaladó, 1544,6 milliárd forintos volt az államháztartás idei év első nyolc hónapjára számított hiánya. A helyi önkormányzatok nélküli mérleget a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap tette közzé. Az államháztartás központi alrendszerének augusztus havi deficitje 50,1 milliárd forintot tett ki, szemben a tavaly augusztusi 83,9 milliárddal. Az NGM rögzíti: a Mol-részvénycsomag megvásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik. Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából ugyanakkor a pénzügyi és ágazati különadó bevétellel és a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált a tárca. Ezt az elvet követve az egyenleg 875,1 milliárd forint deficitet mutat, ami az előirányzat 127,3 százaléka. Tavaly az augusztus végi deficit 1081,4 milliárd forint volt, az éves teljesítés 121,6 százaléka. Az NGM szerint a vártnál magasabb hiány például a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból várt 528,8 milliárd év végére csúszásából fakad.

Nőtt a tartalék. Augusztusban 1,448 milliárd euróval, közel 37,6 milliárd euróra nőttek az ország devizatartalékai – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból, amely szerint a devizaállomány 2,23 milliárd euróval haladta meg az egy évvel korábbit. A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott egymilliárd euró összértékű, hétéves kötvény. A tartalékok júniusi csökkenésében pedig szerepet játszott egy lejáró, szintén egymilliárd eurós kötvény törlesztése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.