Növekedési rugóvá vált a régiónk

Munkatársunktól
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem csupán a nyugati gazdaságokat utolérni igyekvő térség a kelet-közép-európai régió, hanem Európa növekedésének egyik mozgatójává vált – fogalmazott Cséfalvay Zoltán (képünkön), a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap a krynicai gazdasági fórumon. A távirati iroda beszámolója szerint hozzátette, a térség ellenállóbb, rugalmasabb a válsággal szemben, a munkaerő-piaci lehetőségek nagyok, a gazdaságpolitika pedig üzletbarát. A szakpolitikus szerint az unióban a korábbi kelet–nyugati különbségek mellett immár megjelent egy észak–dél elválasztás is, amely elsősorban a gazdaságok versenyképessége, az innováció, a munkaerő rugalmassága és a gazdasági szabadság alapján választja el az államokat. Cséfalvay kiemelte, Magyarország azon kevés európai államok egyike, amely idén mérsékli bruttó hazai termeléssel (GDP) arányos államadósságának szintjét. Emlékeztetett: a mutató 81 százalékról 73 százalékra csökken 2011-ben. Leszögezte, a válság egyik tanulsága, hogy az EU-tól érkező támogatás ellenére nem szabad elfelejteni az üzletbarát reformok meglépését. Görögország és Portugália szerinte éppen ezt a hibát követte el korábban.
Ivan Miklos, Szlovákia pénzügyminisztere az eseményen kulcsfontosságúnak nevezte az európai gazdasági növekedés szempontjából, hogy konszenzus szülessen a költségvetési konszolidációról és a strukturális reformok meglépéséről annak érdekében, hogy a térség javítani tudja versenyképességét. Szerinte az EU-ban több versenyre van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.