Nyolc MiG eladására kiírták a pályázatot

Munkatársunktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nyolc MiG–29-es vadászgép eladására írt ki pályázatot a Honvédelmi Minisztérium (HM) abból a 24-ből, amelyet értékesíteni kívánnak még az idén. Mint megírtuk, a gépeket azért akarják még 2011-ben eladni, mert az idei költségvetési törvény szerint így a bevételek a honvédelmi tárca költségvetését gazdagíthatják. A pályázati felhívás nemrég jelent meg a kormányzati portálon. Eszerint hat MiG–29B harci és két MiG–29UB oktatóváltozatú vadászrepülőgép, továbbá a hozzájuk rendszeresített húsz RD–33 típusú tartalék hajtómű megvásárlására hirdetett nyilvános, egyfordulós pályázatot a HM. A nyolc gép minimálára együttesen bruttó 3,457 milliárd forint, míg a húsz hajtómű legalacsonyabb elfogadhatónak tartott ára csaknem 631 millió forint áfával. A Világgazdaság híre szerint az ajánlatokat a kiírás szerint augusztus 22. és szeptember 15. között lehet benyújtani. A MiG szovjet repülőgépcsalád hat évtizedes magyarországi szolgálata hivatalosan tavaly december végén fejeződött be, azóta a svéd Gripenek védik az ország légterét. Magyarország 1993-ban az orosz államadósság fejében huszonkét MiG–29B-t és hat MiG–29UB-t szerzett be. A tizenhét évnyi szolgálat alatti balesetekben három MiG–29B veszett oda.
Mint megírtuk, több tíz milliárd forintnyi bevételt is jelenthet Magyarországnak a hadrendből kivont MiG-ek eladása. A gépeket több ország is szívesen megvásárolná, de ehhez engedélyt kell kérni a gyártó orosz társaságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.