Ócsa: a jövő év elején indul az építkezés

Hírösszefoglaló
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötszáz családnak építenek otthont az ócsai szociális családiház-építési programban. A munkálatok 2012 elején kezdődhetnek – számolt be tegnap a kormányzat terveiről Szaló Péter. A Belügyminisztérium (BM) területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára önfenntartó kísérletnek nevezte a mintaprogram megvalósítását.
Az államtitkár emlékeztetett arra is: a nehéz helyzetbe került devizahitelesek továbbra is választhatnak az árfolyamrögzítés, a törlesztési határidő kitolása, az eszközkezelő igénybevétele, illetve önkormányzati lakások bérlése között. Az Ócsán épülő mintatelep egy önfenntartó kísérlet – mondta Szaló Péter. A kormány az első ütemben 80, összesen pedig 500 családnak épít 40–80 négyzetméter alapterületű, alacsony rezsijű családi házakat, ezer négyzetméteres telkeken – számolt be a részletekről az államtitkár. Az első épületek jövő március végén elkészülnek. A programra 4-5 milliárdot szánnak, erre idén 775 millió áll rendelkezésre.
Ócsa új rendezési és településszerkezeti tervéről szeptember 14-én dönthet a képviselő-testület, ezután a BM kiírja az ingatlanok felépítésére a komplex közbeszerzési pályázatot. A tárca megállapodott a Magyar Építészkamarával arról, hogy az ócsai lakótelepet gyorsított menetrendben építik meg, a további fejlesztés lehetőségével. Szaló Péter elmondta azt is, körülbelül 150 ezer forintos négyzetméterenkénti fajlagos költséggel számolnak. A lakótelep közmunkások bevonásával készülne, akiket az állam mint társberuházó alkalmazna.
Bölcsőde jelenleg nincs Ócsán, a település ezért állami és uniós forrásokra pályázik. Az óvodát bővíteni kell, és Ócsa közintézményeinek fejlesztésére további tervpályázatot írnak ki, ha ismert lesz a telep valódi mérete – tette hozzá a helyettes államtitkár. A BM reményei szerint az építkezés 2012 elején kezdődhet meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.