Ókovács irányítja az Operaházat

Vakulya Eszter
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormánybiztosként nevezte ki Ókovács Szilvesztert, a Duna Televízió vezérigazgatóját a Magyar Állami Operaház élére tegnap Orbán Viktor. A tíz hónapja főigazgató nélkül működő Ybl-palota vezetését az elmúlt egy év során egymásnak adták az ideiglenesen megbízott vezetők, a nyár folyamán Ókovács Szilveszter már a negyedik megbízott. Kinevezése a főigazgató állás végleges betöltéséig, legfeljebb két évig tart.
– A kétségtelenül nehéz helyzet ellenére örömmel térek vissza az Operaházba – mondta lapunknak Ókovács Szilveszter. – A legfontosabb most, hogy a Ház „utolérje önmagát”, sikerüljön megkötni az évad hiányzó szerződéseit, és az előadások ne csak ihletetten és profin, de jogbiztonságban is induljanak el. A szeptember 5-i társulati ülésen új vezetőtársaimmal nemcsak új évadot nyitunk majd, de remélhetőleg új fejezetet is. Kormánybiztosként elsődleges célom a tiszta lapig eljutni: az évad végén mérlegre tehetjük, hol tartunk művészileg, gazdaságilag és a társulat struktúráját illetően – eközben pedig afféle nulladik feladatként az épp százesztendős Erkel Színház is feltűnő rácfelvarráson esik át. Azért kell most sokat dolgoznunk, hogy az opera, a balett és a szimfonikus zene több lehetőséghez jusson, s ez rajtunk is múlik – tette hozzá a frissen kinevezett kormánybiztos.
– A Duna Televízió október 3-án új műsorokkal, átszabott, érthetőbb adásrenddel jelentkezik, az Autonómia-ismétlőprogram helyén pedig elindul a magyar közszolgálati televíziózás első tematikus csatornája, a dunART. E két tényt tartom az elmúlt kilenc hónap igazi eredményének most, amikor a saját ízlésem szerint távoznom kell – fogalmazott a tavaly októberben a médium élére kinevezett vezérigazgató. – Nem példátlan, hogy a kormánybiztosságot más munkával együtt végzik, én azonban úgy látom, hogy sem a feladat nagysága, sem a médiatörvény szelleme nem kvadrál a gyertya két végén történő égetésével. A közszolgálati kuratórium elnökének azonnal jeleztem, hogy távozni kívánok – az viszont kutya kötelességem, hogy az indulás előtti programok és a személyes közreműködésemet igénylő ügyek kapcsán tisztességgel, és ne csapot-papot odahagyva búcsúzzam. Ezzel a munkatársaknak is tartozom, így az első hetek különösen nehezek lesznek – tette hozzá Ókovács Szilveszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.