Oscar ismét Torontóban?

Kárpáti György
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torontói fesztiválon az idén is világpremierek sora pályázik az Oscar-díjra: Glenn Close férfit játszik, Luc Besson pedig a burmai ellenzék vezetőjéről készített filmet. A rangos fesztiválon volt tavaly a világpremierje A király beszédének, amely végül a legjobb film Oscar-díjat elnyerve lett a múlt év legsikeresebb alkotása, és az első díját Torontóban nyerte. Az idén a velencei különítményből Steve McQueen Shame című filmjére, valamint George Clooney Ides of March mozijára különösképpen odafigyel Torontóban is a szakma, a hét végén pedig két világpremier léphetett be az Oscar-esélyesek táborába. Tegnap vetítették Glenn Close főszereplésével az Albert Nobbs című filmet. A történet főhőse egy olyan nő, aki (férfi) komornyiknak adja ki magát a XIX. századi Írországban. Glenn Close-t – aki társ-forgatókönyvírója is a filmnek – ötször jelölték Oscar-díjra, ám eddig még nem tüntették ki a szobrocskával. Sokak szerint most megtörhet a jég a hatvannégy éves színésznő számára.
Ma éjjel Luc Besson The Lady című alkotásának gálavetítését tartják Kanadában. A megtörtént eseményeket feldolgozó mozi egy burmai demokráciáért küzdő aktivista, vezető és politikai elítélt, a tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Ang Szán Szu Csí életéről szól. A brit házasságban élő nő 1988-ban tért vissza Oxfordból Burmába betegeskedő anyját meglátogatni, de a forrongó államot látva elkötelezett híve lett a szabadságért vívott küzdelemnek. Apja a burmai szabadságharc mártírja volt, így gyorsan az ellenzék vezetőjévé emelkedett. Az 1990-es választások idején házi őrizetben tartották, majd összesen további tizenöt évig volt saját lakásának rabja. Az elmúlt években a tömegszórakoztatás irányába elmozduló Besson könnyed és felejthető munkái után ismét fajsúlyos mozit készített, amelynek főszereplője a távol-keleti filmgyártás egyik legnagyobb csillaga, az egyébként maláj származású Michelle Yeoh.
A holnapi bemutatók inkább a könnyedebb szórakozást célozzák meg: a Butter című vígjátékban Hugh Jackman és Olivia Wilde komédiázik a vajkészítés világában. Bruce Beresford Peace, Love & Misunderstanding című mozijában pedig egy frissen elvált ügyvédnő két tinédzser gyerekével az excentrikus nagyihoz látogat, akit történetesen a hetvenhárom éves hollywoodi díva, Jane Fonda alakít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.